Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο χαράτσι στους παραγωγούς από φ/β με τη διακοψιμότητα

της Άννης Καρολίδου

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς φοβούνται την επιβολή «νέου χαρατσιού» για να καλυφθεί η έκπτωση στα τιμολόγια, που θα δοθεί στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας με το «τέλος διακοψιμότητας» (Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού).

Η ανησυχία τους ...εντείνεται γιατί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – πέραν του ότι υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα για τις αποδόσεις των επενδύσεων στις ΑΠΕ, επενδύσεων εκατομμυρίων ( οι τιμές θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις)- μπορεί την τελευταία στιγμή, με τη συνήθη μέθοδο των τροπολογιών, να επιχειρηθεί μείωση στις εγγυημένες τιμές των παλιών συμβάσεων, κάτι που πολύ θέλει να το επιτύχει το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου new deal για τις ΑΠΕ. 

«Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται στη Βουλή, προβλέπεται μείωση στα τιμολόγια ( εκτιμάται στο 18%) με τη διακοψιμότητα, για τους μεγάλους καταναλωτές προς τους οποίους, για να διευκολυνθεί το σύστημα σε φάσεις αιχμής και μεγάλης ζήτησης, θα περιορίζεται η παρεχόμενη ισχύς. Η αντίρρησή μας προκύπτει από το γεγονός, ότι το κόστος αυτής της μείωσης, θέλουν να το περάσουν σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας, κάτι που θα πλήξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά πάρκα , που έχουν σταθερή τιμή αποζημίωσης και δεν μπορούν να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ Πέτρος Τσικούρας.

Έτσι, οι μεγάλοι καταναλωτές, η βιομηχανία, επιβραβεύεται για τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, αφού θα αγοράζουν την ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή. Οι εταιρείες προμήθειας επίσης θα κερδίζουν αφού λόγω της μείωσης της ΟΤΣ θα αγοράζουν φθηνότερα την ενέργεια από τους παραγωγούς. Αυτοί που είναι βέβαιο ότι θα χάσουν, είναι οι παραγωγοί από ΑΠΕ, παρότι με την εισφορά τους μειώνουν την ΟΤΣ.

Τα ζητήματα που είναι ανοικτά για τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι πολλά και όλα καταλήγουν σε νέες επιβαρύνσεις οι οποίες, όλως παραδόξως, είναι σε βάρος των ΑΠΕ και υπέρ των παραγωγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσε ο κ. Τσικούρας.

Παρότι λοιπόν το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και επίκειται η συζήτησή του στην Επιτροπή Εμπορίου, υπάρχουν στοιχεία ….ρευστά, που ενδέχεται να καταλήξουν σε σημαντική επιβάρυνση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και δη από φ/β.

Πιο συγκεκριμένα, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ΠΕΚΑ ο ορισμός του ύψους του τέλους, όπως και τα κριτήρια τιμολόγησης ανά τεχνολογία.

Επίσης, για τις νέες συμβάσεις δεν ορίζονται τιμές. Η τιμολόγηση θα γίνει στη βάση νέων πινάκων, τις τιμές στους οποίους θα μπορεί να αλλάζει ο αρμόδιος υπουργός με μια απλή απόφαση, ενώ επίσης θα μπορεί « να τροποποιεί τον χρονικό ορίζοντα αναφοράς» σε σχέση με τις τιμές.

Η αποστροφή αυτή προβληματίζει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φ/β, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, θέλει να αλλάξει τις εγγυημένες τιμές στις παλιές συμβάσεις, κάτι που οι παραγωγοί απορρίπτουν .

Η συζήτηση μεταξύ υπουργείου και παραγωγών, έχει παγώσει ενώ η ΠΟΣΠΗΕΦ ποτέ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο. Πάντως ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση αφού η τρόικα είχε ζητήσει, μέχρι σήμερα, δηλαδή μέχρι τις 30/9/2013 να έχει κατατεθεί το σχέδιο για μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αφού στο επόμενο χρόνο, τον επόμενο Σεπτέμβριο, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν θα πρέπει να έχει ελλείμματα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs