Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Βρετανία: Καταγγελία για τις ευρωβουλευτικές δαπάνες του Νάιτζελ Φάρατζ

Ο ηγέτης του UKIP λάμβανε από το 2009 από τις Βρυξέλλες, όπως όλοι οι ευρωβουλευτές, ποσό 15.500 λιρών ετησίως για τις δαπάνες γραφείου. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία πρώην συνεργάτη του, το κτίριο είχε... παραχωρηθεί στον κ. Φάρατζ άνευ ενοικίου από υποστηρικτές του…

Σε επίσημη καταγγελία σε βάρος του Βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ για οικειοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ που προορίζονταν για τη λειτουργία του γραφείου του στο Δυτικό Σάσεξ υπέβαλε πρώην συνεργάτης του.

Ο ηγέτης του άκρως ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) λάμβανε από το 2009 από τις Βρυξέλλες, όπως όλοι οι ευρωβουλευτές, ποσό 15.500 λιρών ετησίως για τις δαπάνες γραφείου. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην συνεργάτη του στο γραφείο, το κτίριο είχε παραχωρηθεί στον κ. Φάρατζ άνευ ενοικίου από υποστηρικτές του…

Η καταγγελία στo Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης Απατών (OLAF) αναφέρει πως τα έξοδα του γραφείο δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 λίρες ετησίως, με το υπόλοιπο να παραμένει στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κ. Φάρατζ.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι δεν καταβάλλει ενοίκιο για το γραφείο του, αλλά απέρριψε την καταγγελία λέγοντας ότι τα έξοδα του γραφείου του, όπως για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τον συναγερμό ασφαλείας, ανέρχονται σε περίπου 1.000 λίρες τον μήνα. Όπως πρόσθεσε, ένα σημαντικό ποσό από τα υπόλοιπα χρήματα αφαιρούνταν από το επίδομα που λάμβανε αφού κατατίθεντο στο όνομά του σε ταμείο επικουρικής σύνταξης της ΕΕ, το οποίο πάντως έχει δεχθεί επικρίσεις καθώς συμπλήρωνε τις εισφορές των ευρωβουλευτών με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Το επίδομα για τις δαπάνες γραφείου που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές καταβάλλεται στον προσωπικό τραπεζικό τους λογαριασμό. Η εφημερίδα Times επικαλείται εκπρόσωπο της ΕΕ που παραδέχεται ότι επαφίεται στην τιμή και την ειλικρίνεια των βουλευτών η σωστή χρήση των χρημάτων.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Independent το UKIP συγκεντρώνει 12% στην πρόθεση ψήφου, όντας τρίτο κόμμα, πάνω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες της συγκυβέρνησης (9%). Πάντως, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πώς ο Νάιτζελ Φάρατζ αρθρώνει ένα «ρεαλιστικό πολιτικό όραμα» και το 54% αναφέρει πως δεν τους ελκύει το στιλ της απλής γλώσσας που χρησιμοποιεί το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs