Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Σε ισχύ βρετανικές άδειες εξαγωγής όπλων προς τη Ρωσία!

Η αποκάλυψη γίνεται την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά τη διακοπή κάθε εξαγωγής στρατιωτικής φύσης προς τη Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.... στην ανατολική Ουκρανία που η Δύση αποδίδει σε φιλορώσους αυτονομιστές.

Η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ενεργοποιημένες άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού προς τη Ρωσία, τονίζει αναφορά της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων.

Η αποκάλυψη γίνεται την ώρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά τη διακοπή κάθε εξαγωγής στρατιωτικής φύσης προς τη Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία που η Δύση αποδίδει σε φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο κ. Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων «αδιανόητη» τη συνέχιση εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία, αναφερόμενος στη διαδικασία πώλησης πολεμικών πλοίων απο τη Γαλλία προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η παρατήρησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς που κατηγόρησε τον κ. Κάμερον για υποκρισία, παραπέμποντας στην παρουσία πολλών Ρώσων ολιγαρχών στο Λονδίνο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να διασκεδάσει την αναφορά της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής λέγοντας ότι δεν εχει πωληθεί οπλικό υλικό στη Ρωσία από τον Μάρτιο, ότι η πλειοψηφία των αδειών εξαγωγής που είναι σε ισχύ αφορούν υλικά με σκοπό εμπορικές χρήσεις και ότι όλες οι άδειες είναι υπό αναθεώρηση.

Πάντως σύμφωνα με την επιτροπή, αυτή τη στιγμή βρετανικές εταιρείες έχουν δικαίωμα χρήσης συνολικά 251 αδειών εξαγωγής στη Ρωσία για υλικά συνολικής αξίας 132 εκ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξαρτήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, αλλά και πυρομαχικά μικρών όπλων, πυροβόλα όπλα, συστήματα νυχτερινής όρασης, αντιαεροπορικά όπλα, μαχητικά ελικόπτερα, εκτοξευτές ρουκετών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs