Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

"Ένταση συμμετοχής σε ΝΑΤΟ - Ευρωστρατό, αύξηση εξοπλισμών απαιτεί η Ελλάδα του success story"

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δικτύου Ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος: "Μια πρώτη ανάγνωση των...δημοσιευμάτων που από τη μια μεριά περιγράφουν τις νέες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και τις καινούργιες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ενώ από την άλλη κάνουν λόγο για πραγματοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και ένταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στους στρατιωτικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, ωθούν στη διαπίστωση του παραλογισμού της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την «εθνική κρίση».

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ολομέτωπη ταξική επίθεση μέσω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων Ε.Ε.-ΔΝΤ-τραπεζών, που αφού χρεοκόπησαν τον εργαζόμενο λαό μας για να σώσουν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους. Αφού εκμεταλλεύτηκαν την οξύτατη καπιταλιστική κρίση για να επιβάλλουν σκληρές αντεργατικές ρυθμίσεις και να εμπορευματοποιήσουν-ιδιωτικοποιήσουν κάθε κοινωνικό αγαθό [παιδεία, υγεία-ασφάλιση και τώρα νερό, ηλεκτρικό, ακτές, γη κλπ]. Τώρα έρχονται με την αναδιάρθρωση των κατασταλτικών και των στρατιωτικών τους μηχανισμών να διαμορφώσουν τους όρους της πλήρους δουλοποίησης του εργαζόμενου λαού και να πατάξουν κάθε αντίσταση [φυλακές με Λευκά Κελιά, απαγόρευση κάθε έννοιας ασύλου, του δικαιώματος στην απεργία και στον συνδικαλισμό, στην συνάθροιση και διαδήλωση] για να διαφυλάξουν το νέο γύρο καπιταλιστικής ανάπτυξης των κερδών τους και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Από αυτή την σκοπιά πρέπει να δούμε την επέκταση της συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές (π.χ. στην αποστολή νατοικού στόλου στην Σομαλία συμμετέχει φρεγάτα και με ναύτες), την ένταση των ασκήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποστολή κρίσιμων μονάδων σε νατοικές ασκήσεις στη Γερμανία και στον Εύξεινο Πόντο για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής». Τη μετατροπή των αεροπορικών βάσεων Σούδας-Καλαμάτας σε βάσεις εξόρμησης των αμερικανικών UAV εναντίον των λαών σε Μ.Ανατολή και Αφρική. Αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Στρατού εντός του Ευρωστρατού, που πλέον δρα σε πέντε περιοχές [Κέρας Αφρικής, Σομαλία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Βοσνία], με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να έχει έτοιμη την 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία να ηγηθεί του βαλκανικού τμήματος του Ευρωστρατού, αλλά να συμμετέχει ενεργά είτε στέλνοντας προσωπικό είτε αναλαμβάνοντας το Ευρωπαικό Στρατηγείο που καθοδηγεί την επέμβαση (1η Στρατιά Λάρισας).

Για αυτό λοιπόν καλοκαιριάτικα και ενώ εντείνεται η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή των συντάξεων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαίνεσε την Ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και προσφάτως την Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διαθέτουν 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στη Νατοϊκή Συμμαχία» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας που «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της».

Επίσης με απόλυτα σαφή τρόπο καθόρισε τα κρίσιμα μέτωπα για την ιμπεριαλιστική συμμαχία και περιέγραψε τον τρόπο που αλληλοσυνδέονται οι πολιτικοί-οικονομικοί-στρατιωτικοί στόχοι της, προσθέτοντας: «Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θυμίζουν καζάνι που βράζει, στην Ασία κλιμακώνονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες για εδαφικές διαφορές και από την άλλη πλευρά έχουμε μια Ρωσία που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των διεθνών δυνάμεων». Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε: «Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της εποχής μας: με ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων, με εμβάθυνση των προσωπικών και πολιτιστικών μας δεσμών και με ενίσχυση της ασφάλειάς μας». Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων» και «εξίσου σημαντικές είναι οι προσπάθειες για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από περιοχές εκτός Ρωσίας». Όσον αφορά την εμβάθυνση των πολιτιστικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «θα πρέπει να ενταθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς επίσης και οι συνεργασίες σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο».

ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ

Η τρομερή ένταση του κοινωνικού πολέμου που επιχειρεί η αστική τάξη εις βάρος του εργαζόμενου λαού, εντείνοντας τους όρους εκμετάλλευσης-καταπίεσης, βρίσκει την συνέχεια της στην ένταση του ανταγωνισμού με την Τουρκία, την εναντίωση στην Ρωσία (στην περίπτωση της Ουκρανίας, της Συρίας και στον ενεργειακό τομέα), στον πόλεμο κατά των μεταναστών περιφρουρώντας την Ευρώπη Φρούριο και κατά των λαών των Βαλκανίων, της Αφρικής και Μέσης Ανατολής [οικονομικοί-πολιτικοί-γεωστρατηγικοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνικές Ένοπλες στάλθηκαν στη Βοσνία και παραμένουν στο Κόσσοβο, συμμετείχαν στην Συμμορία Προθύμων Ιμπεριαλιστών κατά της Λιβύης, πήγαν στο Μάλι ως εκπαιδευτές και με φρεγάτα στην Σομαλία, παραμένουν στο Αφγανιστάν, το ελληνικό κατεστημένο εντείνει την συμμαχία στρατηγικού χαρακτήρα με το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ και καλύπτει την σφαγή του λαού της Παλαιστίνης]. Η συμμετοχή επομένως της ελληνικής άρχουσας τάξης «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ήταν και είναι για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς της στόχους εις βάρος του κόσμου της εργασίας εντός και εκτός συνόρων, εξαπολύοντας Προληπτικούς Πολέμους από το Κράτους Διαρκούς Έκτακτης Ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, κατά των Ασύμμετρων Απειλών όπως θεωρεί και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και τα κοινωνικά κινήματα. 

Έτσι λοιπόν η νέα Μεγάλη Ιδέα του ελληνικού αστικού κόσμου –εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβάθμιση του ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη απαιτούν ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τεράστιους εξοπλισμούς (με αρκετά μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από το εξωτερικό), με έντονη τη διάθεση στροφής στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες και διατηρώντας όλα τα στοιχεία της διπλωματίας των εξοπλισμών [δάνεια και πολιτική στήριξη έναντι χρυσοφόρων συμβολαίων για την αντίστοιχη πολεμική βιομηχανία]. Ενώ φυσικά οι Έλληνες έμποροι-βιομήχανοι του πολέμου καραδοκούν προσδοκώντας συμβόλαια υπεργολάβου!

Αξίζει να επισημανθεί ότι για να «ξεπλυθεί» ο χώρος των προμηθειών από την σκιά της μίζας και της διαπλοκής εταιρειών-κομμάτων εξουσίας-στρατιωτικών και να τρέξουν οι παραγγελίες επιλέγεται, με πρωτοβουλία του ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλου, η συγκρότηση μια ολιγομελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει ένας αξιωματικός από κάθε Γενικό Επιτελείο και ο επικεφαλής της ΓΔΑΕ. Στόχος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αρχίσει το “ξεμπλοκάρισμα” όλων των “συμφωνιών τεχνικής υποστήριξης” οπλικών συστημάτων και προμήθειας απαραίτητων ανταλλακτικών. 

Επίσης, διεκδικείται η νομιμοποίηση της Βουλής –που για τα υπόλοιπα ζητήματα έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος της-καθώς στις 30 Ιουλίου στην Επιτροπή Εξοπλισμών Προγραμμάτων και Συμβάσεων , ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα “περάσει” ένα μακρύ κατάλογο που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων. Η έγκριση της Επιτροπής αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα εξής προγράμματα:


1. Την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας P3 Orion. O εκσυγχρονισμός αφορά 5 αεροσκάφη με option για ένα ακόμα και η οροφή του προγράμματος βρίσκεται στα 350 εκατ. ευρώ.

2. Τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου MEKO, ολλανδικής προέλευσης, με προϋπολογισμό 400 εκατ. σε βάθος 15ετίας.

3. Τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Μ270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 18 τέτοια συστήματα. Τον εκσυγχρονισμό των κινητήρων των ελικοπτέρων τύπου Sikorski που διαθέτουν οι Ε.Δ., καθώς και των αεροστρόβιλων των 10 φρεγατών τύπου S, ολλανδικής προέλευσης.

4. Την αποδοχή 350 φορτηγών οχημάτων HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) παντός τύπου (γενικής χρήσης M977 και M985, μεταφοράς καυσίμων M978P1 κ.ά) που παραχωρούνται «δωρεάν» από τα αμερικανικά αποθέματα.

5. Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 mm, προϋπολογισμού 150 εκατ., που προορίζονται για τα άρματα Leopard. Η προμήθεια αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τα ΕΑΣ, τα οποία προκειμένου να μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου τους και της βιωσιμότητάς τους έχουν υπογράψει μνημόνια συμπαραγωγής σε ποσοστό ως 40% και με τις τρεις βιομηχανίες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τη Rheinmetall, την AKT και την ισραηλινή IMI.

Στα παραπάνω οπλικά συστήματα πρέπει να προσθέσουμε ότι άμεσα αναμένεται να δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός των F16, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η παραλαβή εκατοντάδων μεταχειρισμένων αμερικανικών τεθωρακισμένων ABRAMS και οχημάτων M113. Να σημειώσουμε ότι η προβολή της δωρεάν παραχώρησης πολεμικού υλικού είναι πρόσχημα και εξυπηρετεί προπαγανδιστικούς λόγους καθώς όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κοστολόγηση των οπλικών συστημάτων, που συνοδεύονται από ένα σημαντικό κόστος συντήρησης. Οι ΗΠΑ απαλλάσσονται του κόστους αποθήκευσης άχρηστων οπλικών συστημάτων, τροφοδοτούν τις πολεμικές τους βιομηχανίες με συμβόλαια για ανταλλακτικά και πυρομαχικά και διεκδικούν είσοδο στην ελληνική αρματική αγορά, σπάζοντας το γερμανικό μονοπώλιο. Τέλος, οι Έλληνες εφοπλιστές προσδοκούν τα συμβόλαια μεταφοράς, αλλά και η ελληνική πολεμική βιομηχανία που εποφθαλμιά εργολαβίας.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι μιλούμε για δισεκατομμύρια ευρώ, μια τρομερή κοινωνική πρόκληση αν συνυπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σχεδιάζει την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, επιδιώκει να μετατρέψει την σύνταξη σε επίδομα 350 ευρώ, κλείνει σχολεία-πανεπιστήμια-παιδικούς σταθμούς-νοσοκομεία, επιταχύνει τις κατασχέσεις μισθού-πενιχρής κατάθεσης και σπιτιού με πρόσχημα «τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος».

Μεγέθη που εννοείται θα εκτινάξει η σχεδιαζόμενη προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM που προβάλλονται ως απαραίτητες στον ανταγωνισμό με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τις νατοικές αποστολές εκτός χωρικών υδάτων. Πρόσφατα στο κοσμικό Παρίσι βρέθηκε ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης, η ΥΦΕΘΕΑ Γεννηματά μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο αλλά και τον γραμματέα του Πενταγώνου Αντώνη Οικονόμου. Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες γαλλικές φρεγάτες υπάρχει έντονο ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την αρθρογραφία «πρώτα απ΄ όλα ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης των υπό πτώχευση ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης, ο οποίος αποδίδει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης στ΄ ότι … δεν κάθισε το πρόγραμμα των Fremm!!! Επειδή ο Ταβουλάρης είναι και παλιός φίλος του πρωθυπουργού, όπως και να ΄χει το ενδιαφέρον υπάρχει για την “σωτηρία της Ελευσίνας”. Την …επιχείρηση να πειστεί το ναυτικό ότι οι Fremm είναι απαραίτητες για την ασφάλειά μας την είχε αναλάβει ο γραμματέας του Πενταγώνου ο Αντώνης Οικονόμου».

Το κόστος των γαλλικών φρεγατών –χωρίς τα οπλικά συστήματα- υπολογίζεται σε δις ευρώ! Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν «εθνικά συμφέροντα». Υπάρχουν ταξικά, αστικά συμφέροντα που για να ικανοποιηθούν απαιτούν την αναλωσιμότητα της νεολαίας και των εργαζόμενων σε πόλεμο και ειρήνη. Οι εξοπλισμοί δε φέρνουν την ειρήνη, αλλά μια κούρσα ανταγωνισμού που ολοένα εντείνεται.

Σε όλα αυτά ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει να πει όχι. Να παλέψει για την ανατροπή του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής, που έχει συστατικό στοιχείο τη βάναυση κρατική τρομοκρατία-καταστολή και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, είτε με την εθνική σημαία, είτε με τα ματωμένα λάβαρα των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs