Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Όχι» Βρούτση σε αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις

Κατά των νέων αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Γενεύη με την... ηγεσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), καθώς και τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)».

Ο υπουργός ανέφερε πως είναι αναγκαίος ο εμπλουτισμός και η βελτίωση του πλαισίου για τον συνδικαλισμό, «πάντα μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με τη συναίνεσή τους». 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στη Γενεύη υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας», δικαιώνοντας σε ένα βαθμό όσους υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση στο σκληρό «παζάρι» με την τρόικα είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» τον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να γλιτώσει αλλαγές σε απολύσεις και Ασφαλιστικό. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Υπερθεματίζοντας ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ επισήμανε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».

«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής, όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της πάντως η ΓΣΕΕ τονίζει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση ούτε του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ούτε του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης επιδιώκει να διασφαλίσει στη Γενεύη μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, ώστε να ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμή του στις συζητήσεις με την τρόικα, που οι πληροφορίες θέλουν να επιμένει και να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με απώτερο στόχο να καταστεί σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίηση απεργίας και γενικά για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs