Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στα άδυτα των φυλακών της Στάζι - Δείτε τις φωτογραφίες


Σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, φωνές κρατουμένων που μοιάζουν να αντηχούν ακόμη, χώροι υγροί και σκοτεινοί με τις...
μνήμες να παραμένουν ζωντανές για αρκετούς ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το… σπίτι του τρόμου.

Οι άγνωστες φυλακές της Στάζι, που ονομάζονταν εγκαταστάσεις της ή Hohenschönhausen, ήταν το επιχειρησιακό κέντρο της. Από τις 8 Φεβρουαρίου 1950 μέχρι και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, η Στάζι ή αλλιώς το «Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας» της Ανατολικής Γερμανίας στεγαζόταν σε ένα τεράστιο κτίριο στο Lichtenberg της πόλης.

Περί 4.2000 άνθρωποι κρατήθηκαν εκεί μεταξύ του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Ένα από τα πλέον ισχυρά «όπλα» της Στάζι ήταν το τεράστιο δίκτυο υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών, οι οποίοι κατασκόπευαν και αρχειοθετούσαν κάθε πτυχή της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Ενδεικτικό είναι πως οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000 και οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000.

Πλέον, το κεντρικό κτίριο –που πλαισιώνεται από αρκετά άλλα- έχει μετατραπεί σε ενός είδους μουσείο. Ένας γερμανός φωτογράφος, ο Phillip Lohoefener, περιπλανήθηκε σε αυτό, όπως και ένας από τη Global News και κατάφεραν να φωτογραφίσουν και χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

Μπαίνοντας στα άδυτα της Στάζι λοιπόν, μπορείτε να δείτε τα κελιά των κρατουμένων, τις αίθουσες ανακρίσεων, τα γραφεία των αξιωματικών της, αίθουσες αναγνώρισης, δωμάτια με μηχανήματα για ακτινογραφίες, χειρουργεία, τις αίθουσες παρακολουθήσεων και πολλά άλλα.


Δωμάτιο παρακολούθησης.


Γραφείο ανάκρισης.


Γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας.


Αίθουσα αναγνώρισης.


Τα γραφεία των υπευθύνων του νοσοκομείου που λειτουργούσε μέσα στο κτίριο.


Άλλη μια αίθουσα ανάκρισης.


Μηχανήματα για ακτινογραφίες.


Αίθουσες χειρουργείων.


Το μπάνιο-δωμάτιο χαλάρωσης των υπαλλήλων της Στάζι (πάνω) και η σάουνα (κάτω).


Δύο απόψεις της κουζίνας (πάνω-κάτω).



Κελί όπου τοποθετούνταν οι κρατούμενοι (πάνω) και όπου… ομολογούσαν (κάτω) με την απαραίτητη ηχομόνωση στους τοίχους.




Εξωτερική άποψη του κτιρίου (πάνω-κάτω).




Η πόρτα ενός κελιού, η οποία διατρέχεται από ένα καλώδιο-συναγερμό για τους φρουρούς.


Εσωτερική αυλή του κτιρίου της Στάζι.


Στο εσωτερικό του «U-Boot» (πάνω-κάτω). Ο διάδρομος των συγκεντρωμένων υπόγειων κελιών- χωρίς ίχνος φυσικού φωτός- τα οποία χρησιμοποίησαν και οι Σοβιετικοί τοποθετώντας κρατούμενους όταν βρίσκονταν στο Βερολίνο.




Άλλος διάδρομος.


Εσωτερική άποψη κελιού, στο νέο κτίριο που είχε χτίσει η Στάζι. Τα γυάλινα τούβλα στο παράθυρο εμποδίζουν το πολύ φως να εισέλθει, με στόχο να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται.


Αρκετοί κρατούμενοι περνούσαν και μήνες μέσα σε αυτές τις αίθουσες ανακρίσεων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs