Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Θύελλα αντιδράσεων για τις επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ στο «Gay Pride» του Βελιγραδίου

Έντονα αντέδρασαν οι ενώσεις φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων στις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη τους που... κάλυπταν την περασμένη Κυριακή την Παρέλαση Υπερηφάνειας «Belgrade Pride Parade» στο Βελιγράδι.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Σερβίας καταδίκασε οξύτατα την επίθεση στον φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Μπλιτς, Ντούσαν Μιλένκοβιτς, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με πέτρα από νεαρό που συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της διεξαγωγής της Παρέλασης Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων.

Ο φωτορεπόρτερ ήταν εν ώρα καθήκοντος, φωτογραφίζοντας τις διαμαρτυρίες. «Έκανα τη δουλειά μου, όταν ξαφνικά προσγειώθηκε μία πέτρα πάνω μου. Με πέτυχε κάτω από μάτι» είπε ο φωτορεπόρτερ, στον οποίο γιατροί πρόσφεραν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες και του έραψαν την πληγή.

Ο Ντούσαν Μιλένκοβιτς τόνισε ότι είδε τον δράστη της επίθεσης και κατάφερε να τον φωτογραφίσει.

Η Ένωση Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ANEM) καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, την επίθεση στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 και ζήτησε τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών.

«Είναι απαράδεκτη η βία εναντίον ΜΜΕ που ανοίγουν τον χώρο για διαφορετικό τρόπο σκέψης και στις δημόσιες συζητήσεις τάσσονται υπέρ της διαφορετικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ομάδα περίπου 30 χούλιγκαν, την ώρα που διεξαγόταν η Παρέλαση Υπερηφάνειας, επιτέθηκε στο κτίριο του B92 και στους αστυνομικούς που το περιφρουρούσαν με πέτρες και καπνογόνα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Παρέλασης Υπερηφάνειας, μέλη ειδικών αστυνομικών δυνάμεων βιαιοπράγησαν εναντίον του Αντρέι Βούτσιτς, αδελφού του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δύο ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Σέρβου πρωθυπουργού και του Πρένταγκ Μάλι, αδελφού του δημάρχου Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι.

Το επεισόδιο συνέβη στην πλατεία Σλάβια, στο κέντρο του Βελιγραδίου και βίντεο από το συμβάν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. «Για μένα είναι πολύ δύσκολη μέρα. Ο αδελφός μου και δύο μέλη της ασφάλειάς μου έφεραν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι» τόνισε ο κ. Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι διατάχθηκε έρευνα και ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί πιθανότατα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως την ολοκλήρωσή της. «Από το βίντεο φαίνεται ότι άσκησαν υπερβολική βία εναντίον ατόμων που δεν έκαναν χρήση βίας» υπογράμμισε.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχουμε τέτοια μονάδα και το θέμα δεν είναι, αν ήταν ο αδελφός του Βούτσιτς, επειδή και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν. Είναι τρομερό, άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ειρήνη να κάνουν κάτι τέτοιο» είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε όμως ότι ενέχονται στο επεισόδιο μέλη ειδικής αστυνομικής μονάδας από τη Νις.

Ο Αντρέι Βούτσιτς διέψευσε σήμερα ως κραυγαλέο ψέμα αναφορές σε εφημερίδα του Βελιγραδίου, ότι οι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν εναντίον του και εναντίον άλλων τριών ατόμων επειδή αρνήθηκαν να δείξουν τις ταυτότητές τους.

Σε δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug είπε ότι ο ίδιος και τα άλλα άτομα που ήταν μαζί έδειξαν τις ταυτότητές τους και ότι αυτή ήταν αιτία του βάναυσου ξυλοδαρμού τους. Ο Αντρέι Βούτσιτς αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος πως στόχος των ψευδών ισχυρισμών της εφημερίδας Μπλιτς δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο αδελφός του. «Στόχος είναι η διαπόμπευση της οικογένειας Βούτσιτς» υποστηρίζει.

«Εμείς οι τέσσερις πηγαίναμε στο σπίτι των γονιών μου. Μας σταμάτησαν οι αστυνομικοί, ζήτησαν ταυτότητες και νομίζω ότι το πρόβλημα τότε ξεκίνησε» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν προσπάθησε κανείς, ούτε μία στιγμή, να απαντήσει στη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs