Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Το «οικογενειακό δέντρο» του ιού Έμπολα

Ερευνητές αποκάλυψαν το «οικογενειακό δέντρο» του ιού Έμπολα, αναφέροντας ότι βρήκαν πως η ιστορία του πηγαίνει πολύ.... περισσότερα χρόνια πίσω στο χρόνο απ’ ό,τι περίμεναν αρχικά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι φιλοϊοί –οικογένεια ιών στην οποία ανήκει τόσο ο ιός Έμπολα, όσο και ο πολύ θανατηφόρος «συγγενής» του, ο ιός Marburg- είναι τουλάχιστον 16-23 εκατ. ετών και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων για τη δημιουργία ενός εμβολίου.

Σκοπός της νέας αυτής έρευνας, όπως σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail, είναι να ξαναγραφτεί το «οικογενειακό ιστορικό» του ιού Έμπολα.

Οι φιλοϊοί είναι πιθανό να υπήρχαν κατά τη Μειόκαινο Εποχή, όταν οι εξελικτικές γραμμές που οδηγούν στον ιό Έμπολα και τον ιό Marburg είχαν ήδη αποκλίνει, συμπεραίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PeerJ.

Το συμπέρασμα αυτό προστίθεται στη γνώση γύρω από τους γνωστούς φιλοϊούς, για τους οποίους οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ύπαρξή τους ξεκίνησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και συνέπεσε με την άνοδο της γεωργίας.

Η νέα αυτή έρευνα πηγαίνει πολλά χρόνια πιο πίσω, στην εποχή των μεγάλων πιθήκων.

«Οι φιλοϊοί είναι πιο αρχαίοι απ΄ ό,τι νομίζαμε αρχικά» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, Derek Taylor, από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. «Αυτά τα πράγματα αλληλεπιδρούσαν με τα θηλαστικά για πολύ καιρό, για αρκετά εκατομμύρια χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επιστήμονες γύρω από τον ιό Έμπολα και τον ιό Marburg και τη συγκριτική εξέλιξή τους, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να «βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή πρόγραμμα που να προσδιορίζει τους αναδυόμενους παθογόνους παράγοντες».

Στη μελέτη τους ισχυρίζονται, ότι τόσο ο Έμπολα όσο και ο ιός Marburg είναι μέλη μιας αρχαίας εξελικτικής γραμμής και πως μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, πριν από 16-23 εκατ. χρόνια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs