Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η Αυστραλία απαγορεύει τα ταξίδια σε χώρες τζιχαντιστών

Η Αυστραλία κατέστησε σήμερα αυστηρότερη την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της απαγορεύοντας πλέον τα ταξίδια χωρίς... βάσιμο λόγο προς τις χώρες που θεωρούνται εστίες της διεθνούς τρομοκρατίας, με την ελπίδα να εμποδίσει υποψήφιους τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στη Συρία ή στο Ιράκ.

Το περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ζήτησε απ” όλα τα κράτη να καταστήσουν σοβαρό ποινικό αδίκημα για τους πολίτες τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν με μαχητικές οργανώσεις ή το να στρατολογούν και να χρηματοδοτούν άλλους για να το κάνουν, σε μια κίνηση που προκλήθηκε από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 70 Αυστραλοί φέρεται ότι έχουν ήδη μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας την ανησυχία της Καμπέρα.

Η αλλαγή στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία που προτάθηκε από την κυβέρνηση έχει στόχο να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε μετακίνηση, χωρίς βάσιμο λόγο, σε μια ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί θέατρο δραστηριότητας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η μέγιστη ποινή που θα μπορεί να επιβάλλεται στους παραβάτες είναι κάθειρξη δέκα ετών.

«Η τροπολογία για τους ξένους μαχητές, που υιοθετήθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο, πρώτα απ” όλα θα επιτρέψει να διευκολυθνούν οι διώξεις εναντίον Αυστραλών που έχουν πολεμήσει στις τάξεις τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό», δήλωσε ο (συντηρητικός) πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

«Θα επιτρέψει επίσης να επιβλέπουμε ευκολότερα εδώ τους εν δυνάμει τρομοκράτες και τους “ιεροκήρυκες του μίσους” που τους ενθαρρύνουν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως περίπου 100 Αυστραλοί παρέχουν οικονομική υποστήριξη ή στρατολογούν για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως περίπου 20 εξ αυτών, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων, έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία και πως συνολικά έχουν ακυρωθεί τα διαβατήρια 70 προσώπων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs