Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ήττα των ισλαμιστών στις εκλογές της Τυνησίας

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το αντι-ισλαμικό κόμμα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στη Βουλή με 85 από τις 217 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ οι ισλαμιστές.... του Ενάχντα, που κυβερνούσε τη χώρα από το 2011, έρχονται δεύτεροι. Απαραίτητη πάντως είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, για να βρεθεί η πλειοψηφία των 109 εδρών.

Το αντι-ισλαμιστικό κόμμα της Τυνησίας Νιντάα Τουνές κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις εκλογικές Αρχές.

Το Νιντάα Τουνές κέρδισε 85 από τις 217 έδρες του κοινοβουλίου της Τυνησίας, ενώ το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα καταλαμβάνει 69 έδρες.

Η Ελεύθερη Πατριωτική Ένωση, το κόμμα του πάμπλουτου επιχειρηματία Σλιμ Ριάχι, προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Κλαμπ Αφρικέν, μιας από τις μεγαλύτερες της Τυνησίας, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 16 έδρες.

Ακολουθούν το Λαϊκό Μέτωπο, ένας συνασπισμός της αριστεράς δύο στελέχη του οποίου δολφονήθηκαν το 2013, το οποίο κερδίζει 15 έδρες, και το κόμμα Άφεκ Τουνές (8 έδρες).

Οι βουλευτικές εκλογές, καθώς και οι προεδρικές που θα διεξαχθούν στις 23 Νοεμβρίου, θα εξασφαλίσουν στην Τυνησία μόνιμους θεσμούς σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση που τον Ιανουάριο του 2011 έβαλε τέλος στη δικτατορία του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Το κόμμα Νιντάα Τουνές, ένας ετερόκλητος σχηματισμός που δημιουργήθηκε το 2012 και συνασπίζει προσωπικότητες της αριστεράς, της κεντροδεξιάς, αντιπολιτευόμενους, αλλά και στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος του Μπεν Άλι, διεξήγαγε έντονη εκστρατεία κατά των ισλαμιστών του Ενάχντα.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, το κόμμα είχε δηλώσει σίγουρο για τη νίκη του, ενώ το Ενάχντα παραδέχθηκε πολύ γρήγορα πως ήρθε δεύτερο. Ο πρόεδρός του, ο Ρασίντ Γανούσι, τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον αρχηγό του Νιντάα Τουνές, τον Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, για να τον συγχαρεί.

Νικητής των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην ιστορία της Τυνησίας που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2011, το Ενάχντα δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τον αμφιλεγόμενο απολογισμό του έπειτα από δύο χρόνια στην εξουσία. Χάνει 20 από τις έδρες που κατείχε ως τώρα στη Συντακτική Συνέλευση, αλλά παραμένει η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το Ενάχντα επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις προβάλλοντας μια συναινετική εικόνα και επικαλούμενο σπάνια το θέμα του Ισλάμ.

Το Νιντάα Τουνές, από την πλευρά του, επωφελήθηκε από την απογοήτευση των πολιτών και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει «το κύρος» του κράτους.

Η Τυνησία έχει περάσει δύσκολα χρόνια μετά την επανάσταση, καθώς η οικονομία επλήγη σκληρά από την αστάθεια. Το 2013 ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τη χώρα, καθώς ενισχύθηκαν τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξέσπασε μια ατέλειωτη πολιτική κρίση.

Το Νιντάα Τουνές θα υποχρεωθεί τώρα να σχηματίσει ένα συνασπισμό ώστε να συγκεντρώσει πλειοψηφία 109 εδρών στο 217μελές κοινοβούλιο. «Θα κυβερνήσουμε με αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά μας, τη δημοκρατική οικογένεια εντός εισαγωγικών», δήλωσε ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χιουάρ Ετούνσι, υπαινισσόμενος τα άλλα λαϊκά κόμματα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Καΐντ Εσέμπσι δεν είχε πάντως αποκλείσει μια συγκυριακή συνεργασία με το Ενάχντα, αν τα αποτελέσματα το απαιτούσαν.

Οι τυνισιακές εφημερίδες έκαναν χθες, Τετάρτη, λόγο για συμμετοχή των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας σ” ένα μεγάλο συνασπισμό.

«Το καλύτερο απ” αυτά τα σενάρια θα ήταν ένας συνασπισμός Νιντάα Τουνές – Ενάχντα, ο οποίος θα εγγυόταν μια σταθερή κυβέρνηση τα πέντε επόμενα χρόνια», έγραψε η «La Press», η μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα της χώρας.

Η εφημερίδα Le Temps επισήμανε από την πλευρά της πως το Νιντάα Τουνές θα βρεθεί αντιμέτωπο μ” ένα αληθινό δίλημμα, καθώς τα κόμματα που θεωρούνται φυσικοί του σύμμαχοι δεν θα έχουν παρά περιορισμένη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, ενώ μια συμμαχία με το Λαϊκό Μέτωπο, έναν συνασπισμό της αριστεράς, είναι απίθανη λόγω των διαφορών στην οικονομία.

Παρά τις εικασίες, οι διαβουλεύσεις αναμφίβολα θα περιμένουν, καθώς στην Τυνησία αρχίζει το Σάββατο η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 23ης Νοεμβρίου.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 87 ετών, είναι το φαβορί στις εκλογές αυτές έναντι 26 άλλων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο σημερινός αρχηγός του κράτους Μονσέφ Μαρζούκι.

Το Ενάχντα από την πλευρά του δεν έχει κατεβάσει υποψήφιο, λέγοντας πως θα υποστηρίξει τον πιο «συναινετικό». Το κόμμα πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στις ερχόμενες ημέρες για να συζητήσει το θέμα αυτό.

Οι εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίσθηκαν «αξιόπιστες και διαφανείς» από την αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs