Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Έρχεται το Λευκό Μητρώο επιχειρήσεων. Μικρότερες εισφορές για τους επαγγελματίες


Κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τροπολογία στη Βουλή, που ρυθμίζει...
το καθεστώς παράτασης στο δικαίωμα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αλλά και θεσμοθετεί τη δημιουργία του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, που αποκτά την κωδική ονομασία «Περσέας».

Πιο συγκεκριμένα , παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2016, το δικαίωμα επιλογής έως δύο χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου 2014 και δόθηκε διετής παράταση, για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του Οργανισμού, που έχει υποχωρήσει στο 52%, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει πια, τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Σε ότι αφορά τη θεσμοθέτηση του συστήματος λευκού μητρώου συνεπών επιχειρήσεων – Περσέας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα ενσωματώσει επιχειρήσεις, «οι οποίες αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος». Για την κατάταξη των επιχειρήσεων σε αυτό το μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια. Ως τέτοια το υπουργείο Εργασίας θεωρεί την αποδεδειγμένη συμμόρφωση των επιχειρήσεων αυτών στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, τη διατήρηση ή και αύξηση του προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις επιχειρήσεις αυτές δεν θα πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι από τα ελεγκτικά κλιμάκια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs