Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Guardian: Δε βλέπει εύκολα έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Το Παρίσι θα κρίνει πολλά, αλλά η καθυστέρηση στις συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, μπορεί να ....οδηγήσει στην αναγκαστική παραμονή της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίου.

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τους φόβους για παραμονή της Ελλάδας κάτω από την «ομπρέλα» του μνημονίου, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους συνομιλητές της να επισπεύσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να εξέλθει νωρίτερα από το κανονικό, από το «αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η Αθήνα έχει θέσει ως καταληκτική προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, αλλά επειδή η τρόικα αρνείτο όλο το προηγούμενο διάστημα, να έρθει στην Αθήνα και να κάνει το απαραίτητο «review», έθεσε τη διαδικασία εκτός χρόνου και πιο συγκεκριμένα, την προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει από το μνημόνιο πριν από το τέλος του 2015. Αυτή τη στιγμή η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα δεδομένο, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως Έλληνας αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, αρνήθηκε να πει αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Ο στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει το άρθρο, είναι να εγκαταλείψει το σχέδιο διάσωσης, έτσι ώστε αν αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές λόγω μη εκλογής νέου Προέδρου, να μπει ενισχυμένος στην προεκλογική διαδικασία. Ωστόσο ακόμη και αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος, όπως και όλες οι παρελθούσες, προσκρούει στα μέτρα λιτότητα και στις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η τρόικα να υλοποιηθούν. Την ώρα που η τρόικα έκανε λόγο για το έλλειμμα και για μη εκπλήρωση του στόχου του 0,2% επί του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατέθετε στη βουλή τον προϋπολογισμό για το νέο έτος, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs