Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μειωμένη 30% η παραγωγή γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία

Χαμένη ευκαιρία αποτελεί για την ντόπια κτηνοτροφία η άνοδος στην τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρατηρείται διεθνώς.... Ο καταρροϊκός πυρετός αποδεκάτισε τα κοπάδια και επέφερε μείωση της γαλακτοπαραγωγής κατά τουλάχιστον 30%, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Τάκης Μολώνης. Οι τιμές παραμένουν απογοητευτικές, στα περσινά επίπεδα, ενώ οι κτηνοτρόφοι στρέφουν το βλέμμα προς την ΑΜΦΙΓΑΛ, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξαναπάρει τα πάνω του ο κλάδος τους.

Μελέτη λοιπόν της Κομισιόν που τιτλοφορείται «Προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ και του εισοδήματος για το 2014-2024», υποστηρίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον εμπόριο γάλακτος είναι ευνοϊκές, παρά τις χαμηλές τιμές που παρατηρούνται αυτή την στιγμή στην αγορά. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες στις 5 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι μπορεί μεν οι τιμές να παραμένουν σχετικά χαμηλές, στα 350 ευρώ ανά τόνο, αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία οι εξαγωγές θα πολλαπλασιαστούν. Ανασταλτικός παράγοντας όμως παραμένει η υψηλή εγχώρια ζήτηση, η οποία «δεσμεύει» το 90% της παραγωγής. 

Μπορεί η έκθεση της Κομισιόν να εκτιμά ότι θα έχουμε αύξηση της γαλακτοπαραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πραγματικότητα όμως στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική και απογοητευτική. Ο καταρροϊκός πυρετός «θέρισε» τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, γεμίζοντας ρέματα και λόγκους με κουφάρια αιγοπροβάτων. Πέρα όμως από τα ζώα τα οποία δεν άντεξαν την ασθένεια και ψόφησαν, όσα επέζησαν δεν είναι σε θέση να παράγουν γάλα, ενώ οι αποβολές των εγκύων ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Πηγή: agriniopress

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs