Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Φρένο σε ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) φέρονται να έχουν ....εξετάσει ήδη στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν θέσεις – κλειδιά στο νέο οικονομικό επιτελείο, πλαισιώνοντας τους νέους υπουργούς.

Αν τελικώς η πρωτοβουλία αναληφθεί, θα γίνει προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ελεγχθεί περισσότερο το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το βήμα θα πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή του νόμου με την οποία θα επιδιωχθεί να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στις μετοχές των τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ. Η εναλλακτική ερμηνεία, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται καν η τροποποίηση για να γίνουν οι παρεμβάσεις, φαίνεται να εγκαταλείπεται.

Δεδομένη, στην παρούσα φάση, θα πρέπει να θεωρείται μόνο η αλλαγή φρουράς στην Εθνική Τράπεζα, όπου, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, η κ. Λούκα Κατσέλη προορίζεται για τη θέση του προέδρου της (σσ αν δεν πάει επικεφαλής του ΤΧΣ), στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται ο κ. Γιώργος Ζανιάς.

Τα ονόματα που ακούγονται στην αγορά προς αξιοποίηση είναι πολλά, αλλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί – αν συμβεί. Μεταξύ άλλων, ακούγονται ο κ. Νίκος Καραμούζης για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής αλλά και ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής και διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs