Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Εκτέλεσαν πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν με επτά σφαίρες στην πλάτη

Με γκανγκστερικό τρόπο εκτελέστηκε δίπλα στο Κρεμλίνο ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπόρις Νεμτσόφ.

Ο 55χρονος Ρώσος πολιτικός..., ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας, δέχθηκε τέσσερις έως επτά σφαίρες στην πλάτη, πιθανότατα από επαγγελματίες δολοφόνους, την ώρα που περπατούσε με μία 24χρονη φίλη του σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα δίπλα στο Κρεμλίνο.


Οι εκτελεστές του Νεμτσόφ βγήκαν από αυτοκίνητο που σταμάτησε ξαφνικά στη γέφυρα και διέφυγαν με το ίδιο όχημα αφού βεβαιώθηκαν ότι το θύμα τους υπέκυψε στα τραύματά του. Γεννημένος το 1959 στο Σότσι, ο Νεμτσόφ εκλέχτηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας. 



Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν «θα διατάξει τη δολοφονία» του.


Την εκτέλεσή του έσπευσε να καταδικάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόρφ, δήλωσε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση» και ότι «αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας».

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 15: Russian opposition leader and formed Deputy Prime Minister Boris Nemtsov speaks during a rally against the policies and intervention in Ukraine and a possible war in Crimea, on March 15, 2014 in Moscow, Russia. Thousands of Moscouvits gathered for the rally in Central Moscow as Crimeans vote tomorrow on whether to secede and join Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)


Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.


Λίγη ώρα αργότερα, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «βάρβαρη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει «άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ώστε να «εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs