Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η ιστορία πίσω από το παιδί που θεωρεί όπλο τον φωτογραφικό φακό

Χιλιάδες θεάσεις έκανε στο Διαδίκτυο η συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού, που σηκώνει ψηλά τα χέρια σε ένδειξη παράδοσης, επειδή ...περνά τον φωτογραφικό φακό για όπλο. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από την εικόνα;

Τη φωτογραφία έκανε γνωστή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μέσω του Τουίτερ της, η φωτορεπόρτερ που εργάζεται στη Γάζα Νάντια Αμπού Σαμπάν.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για αληθινή φωτογραφία. Η έρευνα του BBC αποκάλυψε, τελικά, ότι τη φωτογραφία την είχε τραβήξει ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Οσμάν Σαγκιρλί –που τώρα εργάζεται στην Τανζανία- ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την τράβηξε τον περασμένο Δεκέμβριο στον καταυλισμό προσφύγων Ατμέχ της Συρίας. Το κοριτσάκι που απεικονίζεται είχε ταξιδέψει στον καταυλισμό –δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία και 150 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της στη Χάμα- με τη μητέρα της και τα δύο αδέλφια της.

«Χρησιμοποίησα τον τηλεφακό και εκείνη νόμιζε ότι ήταν όπλο», είπε στο BBC ο Σαγκιρλί. «Κατάλαβα ότι είχε τρομοκρατηθεί, αφού τράβηξα τη φωτογραφία, και την κοίταξα, γιατί δάγκωνε τα χείλη της και σήκωσε ψηλά τα χέρια της». Θεωρεί τις φωτογραφίες παιδιών από καταυλισμούς προσφύγων ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. «Είναι τα παιδιά που αντανακλούν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους»

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα «Türkiye» -με την οποία συνεργάζεται ο Σαγκιρλί τα τελευταία 25 χρόνια- τον Ιανουάριο. Είχε κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά χρειάστηκε μερικούς μήνες για να γίνει γνωστή και στη Δύση.

Ωστόσο, τα «δάκρυα» που έχει χύσει το Διαδίκτυο, θωρώντας αυτή την πραγματικά συγκλονιστική φωτογραφία, θα ήταν πιο αληθινά αν τουλάχιστον οι πολίτες της Δύσης φρόντιζαν να ενημερωθούν για τη στάση και την ενδεχόμενη παρέμβαση κι ευθύνη των χωρών τους στον εμφύλιο της Συρίας…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs