Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Πέθανε ένας σπουδαίος Ευρωπαίος


Ο Βλ. Μπαρτοσέφσκι, Πολωνός ιστορικός και πολιτικός

Ο Πολωνός αντιστασιακός κατά των ναζί, επιζήσας του...
Άουσβιτς, καθηγητής Ιστορίας, συγγραφέας, αντιφρονών επί κομμουνισμού και πολιτικός Βλαντισλάβ Μπαρτοσέφσκι, πέθανε χτες Παρασκευή στη Βαρσοβία σε ηλικία 93 ετών. Σ΄ όλη του τη ζωή είχε εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Πολωνων, Εβραίων και Γερμανών.

Ο καθολικός Μπαρτοσέφσκι ήταν ο κρατούμενος υπ' αριθμόν 4427 P στο Άουσβιτς κι απελευθερώθηκε το 1942, κάτι πολύ σπάνιο, χάρη στις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού. Αμέσως μετά ασχολήθηκε με τη διαφυγή των Εβραίων από τα γκέτο και την ένταξή τους σε οικογένειες που αναλάμβαναν να τους φιλοξενούν και να τους κρύβουν από τους ναζί και τελικά πήρε μέρος στη μεγάλη (και αποτυχημένη) εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 .

Επί κομμουνισμού είχε επίσης συλληφθεί πολλές φορές. «Γνώριζα ότι η σοβιετική αυτοκρατορία θα πέσει, αλλά δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της ζωής μου», είχε πει.

Μετά την πτώση του καθεστώτος, στα 68 του, ο Μπαρτοσέφσκι έγινε πρεσβευτής της Πολωνίας στην Αυστρία και δυο φορές υπουργός Εξωτερικών (1990 – 1995 και 2000 – 2001).

Υπερήλικος, ανέλαβε το 2007 υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Γερμανία, οπότε είπε: «Δεν ξεχνάμε τίποτα, δίνουμε όμως το χέρι στους παλιούς μας εχθρούς για να προχωρήσουμε».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs