Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Θρήνος στο Νεπάλ

Με γυμνά χέρια ψάχνουν για τους δικούς τους ανθρώπους οι επιζώντες στο ισοπεδωμένο Κατμαντού του Νεπάλ, με τον τελευταίο απολογισμό να ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών πάνω απο 2.000.... Μέσα στα ερείπια των σπιτιών τους οι Νεπαλέζοι με τη βοήθεια των διασωστών σκάβουν με την ελπίδα να βρουν τους οικείους τους ζωντανούς ενώ η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος.

Στο Έβερεστ ο σεισμός προκάλεσε κατολίσθηση με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν όμως πως άλλοι εκατό βρέθηκαν σώοι και αναμένεται η μεταφορά τους από το βουνό σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες εργάζονταν αδιάκοπα όλη τη νύχτα επιχειρώντας με αξίνες- αφού τα μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να περάσουν από τους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης του Κατμαντού- να ανοίξουν πέρασμα μέσα στα συντρίμμια κτηρίων με την ελπίδα να βρουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια», δήλωσε εκπρόσωπός τους στο Reuters.

Η κυβέρνηση της χώρας, αδύναμη να ανταποκριθεί μόνη της στο μέγεθος της καταστροφής, απηύθυνε έκκληση σε άλλες χώρες να συνδράμουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ήδη η Ινδία και η Κίνα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στέλνοντας ιατρικό υλικό και ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων.

Αδιάκοπα καταφτάνουν στο νοσοκομείο του Κατμαντού σοροί ενώ σύμφωνα με την αστυνομία τη νύχτα μεταφέρθηκαν 116 νεκροί.

Έξω από το θάλαμο όπου τοποθετούνται τα θύματα του σεισμού διαδραματίζονται τραγικές σκηνές με τους συγγενείς τους να θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κτήρια της πρωτεύουσας του Νεπάλ κατέρρευσαν σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα ενώ άλλα γέρνουν επικίνδυνα. Ορισμένα σπίτια κόπηκαν στη μέση με τα έπιπλα και τα αντικείμενα να παραμένουν στη θέση τους παρουσιάζοντας μια αλλόκοτη εικόνα.

Δραματική είναι η κατάσταση και για τους επιζώντες. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα χωρίς στέγη, μέσα στο κρύο και τη βροχή, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Με το πρώτο φως της μέρας άλλοι περιφέρονταν στους κατεστραμμένους δρόμους αναζητώντας στα ερείπια κουβέρτες κι άλλοι κάθονταν στο δρόμο αγκαλιά με τα παιδιά τους και τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες.

Ο τελευταίος απολογισμός από την αστυνομία της χώρας ανεβάζει τους νεκρούς στους 1.910 και τους τραυματίες στους 4.625. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα Κατμαντού ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος καθώς σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν καν αρχίσει οι επιχειρήσεις έρευνας.

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Ινδία από τον κύριο σεισμό και τις δονήσεις που ακολούθησαν ενώ 17 νεκροί καταγράφηκαν στο Θιβέτ.

Δείτε τις φωτογραφίες












Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs