Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Φυλακές Διαβατών: Έγκλειστες μητέρες που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους...


Έγκλειστες μητέρες, οι οποίες έχουν να δουν χρόνια τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν καν χρήματα για...
τα ναύλα προκειμένου να τις επισκεφθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες που δικαιολόγησαν με ένα δήθεν ταξίδι τη απουσία τους για να μη στιγματίσουν τα παιδιά τους, «συνθέτουν» την εικόνα των γυναικών που συναντούν οι εθελοντές του "Ελλήνιον" στις φυλακές Διαβατών.

Με αφορμή μάλιστα τη Γιορτή της Μητέρας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελλήνιον" διοργανώνει το βράδυ της Τρίτης, εκδήλωση- αφιέρωμα στις έγκλειστες μητέρες, στην αίθουσα συνεδρίων της Τράπεζας Πειραιώς.

"Το "Ελλήνιον" που ιδρύθηκε το 2002, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, έχει δράση μέσα στις φυλακές Διαβατών την τελευταία δεκαετία με επισκέψεις, κάθε βδομάδα, στις γυναίκες" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης Θεοδώρα Λειψιστινού.

Περιγράφοντας την εμπειρία της με τις έγκλειστες, η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαλαματή Βαλάκου, τονίζει ότι είναι ανήσυχες για τα παιδιά τους τα οποία τα μεγαλώνουν είτε τα μεγαλύτερα αδέρφια, είτε ο πατριός, είτε ο πατέρας τους.

"Η επικοινωνία με τα παιδιά τους είναι δύσκολη γιατί οι περισσότερες γυναίκες είναι αναλφάβητες και είναι σε τέτοια οικονομική δυσχέρεια που δεν έχουν χρήματα ούτε για την αγορά τηλεκάρτας προκειμένου να μιλήσουν τηλεφωνικά" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η M.Βαλάκου.

"Όλες όμως", συνεχίζει, "σκέφτονται τα παιδιά και ειδικά στα γενέθλιά τους, οπότε και αγοράζουν καμιά σοκολάτα, την κόβουν κομματάκια και μας κερνάνε".

Η M. Βαλάκου θυμάται με συγκίνηση μια γυναίκα που της εκμυστηρεύθηκε ότι άφησε "λεχούδι" το παιδί της και δεν το ΄χει δει τώρα να τρέχει ενώ μία άλλη έκλαιγε για την κόρη της η οποία ήταν επίσης έγκλειστη, σε άλλη φυλακή, όπως και η ίδια της η μητέρα.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος κοινωνικής υπηρεσίας στις φυλακές Διαβατών Θεοχάρης Ρουσάκης ο οποίος και συμμετέχει στην ημερίδα, αναφέρθηκε στις σκηνές που διαδραματίζονται κάθε Σάββατο, στο επισκεπτήριο όταν μητέρες σμίγουν με τα παιδιά τους.

"Ειδικά τα μικρά παιδιά, δεν εστιάζουν στον χώρο που βρίσκεται η μητέρα τους αλλά στο πρόσωπό της. Η μεγαλύτερη δυσκολία άλλωστε είναι από την πλευρά των γονέων, όχι των παιδιών...".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs