Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτός εκλογικής μάχης το ΚΙΔΗΣΟ


Τελικά η "αντίσταση" του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο ΠΑΣΟΚ κράτησε μερικά 24ωρα, αφού ...
ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ότι το κόμμα του δεν έχει τις δυνατότητες να συμμετάσχουν άμεσα σε μια τρίτη εκλογική μάχη.

Η απόφαση αιφνιδίασε ακόμα και ηγετικά στελέχη του Κινήματος, παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε αφήσει ανοιχτό στην ομιλία του στην Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου. Παρότι η αποχώρηση από την εκλογική διαδικασία οδηγεί μοιραία και σε πλήρη διάλυση του κόμματος, που ήδη αντιμετώπιζε όχι μόνο την πίεση από την δημοσκοπική καθίζησή του 8 μήνες μετά την συγκρότησή του αλλά και την διαρροή υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα, από ένα δυναμικό μαθημένο στον κυβερνητισμό που δεν άντεξε στην εξωκοινοβουλευτική πολιτική στράτευση. 

Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει προκειμένου να συνεργαστεί με το ΚΙΔΗΣΟ και να αρχίσει μια διαδικασία "συγκόλλησης", να μην είναι στα ψηφοδέλτια ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς και οι τότε εν ενεργεία βουλευτές που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του πρόταση που απορρίφθηκε οργισμένα από την ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως έλεγαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπήρχε έντονη διαρροή στελεχών στην Περιφέρεια και το ΚΙΔΗΣΟ λόγω των απογοητευτικών δημοσκοπικών επιδόσεων θα είχε αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίων.

Σημείωναν ακόμα ότι υπήρχαν στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, που στήριζαν με ενθουσιασμό την επαναπροσέγγιση και κάποιοι εξ αυτών μπορεί να βρουν τον δρόμο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παραμένουν πολλοί στην τροχιά της σύγκρουσης με την βενιζελική, ιδίως, πτέρυγα. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Παπανδρέου επιμένουν ότι την συνεργασία δυναμίτισαν δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί με πολυετή θητεία στα όργανα του κόμματος που διαφώνησαν με την διάσπαση του κόμματος καθώς και στενός συνεργάτης του Βενιζέλου που μεταπήδησε στην πολιτική του κοίτη τους γεννηματικούς με την Φώφη Γεννηματά. 

Η ανακοίνωση πάντως των εκλογικών λιστών του ΠΑΣΟΚ θα δείξουν αν όντως οι πληροφορίες για επανένταξη στελεχών που αποσκίρτησαν ισχύει ή αποτελούσε ένα ακόμα όπλο για την αποδυνάμωση της πρωτοβουλίας Παπανδρέου που στάθηκε ο καταλύτης για την αποχώρηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Παπανδρέου ότι στέρησε από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση στην προηγούμενη Βουλή και είχε ως αποτέλεσμα τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά που οδήγησαν και στην παραίτησή του ανοίγοντας τον δρόμο για την διαδοχή του. 

Στην ανακοίνωσή του ο Παπανδρέου δεν αναγγέλλει και την διάλυση του Κινήματος του, αλλά οι ευχαριστίες προς στελέχη και ψηφοφόρους μοιάζουν σαν τέλος εποχής. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

"Ό,τι κάναμε δικαιώθηκε.

Πορευτήκαμε πάντα με συνέπεια στις αρχές μας και με αξιοπρέπεια.

Συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε με κατεστημένες αντιλήψεις, πρακτικές και συμφέροντα.

Με κατεστημένα, που όλο και περισσότερο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήττουν τη Δημοκρατία. Υπονομεύουν τη δημοκρατική έκφραση του πολίτη, καθώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη λειτουργία των ΜΜΕ και τη στήριξη παραγόντων της πολιτικής με αντάλλαγμα να γίνονται υποχείριά τους.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έγινα και δεν θα γίνω.

Αγωνιστήκαμε ήδη σε δύο εκλογικές μάχες μέσα σε λίγους μήνες με πενιχρά μέσα.

Απέναντι στις επιλογές και την απροκάλυπτα αρνητική στάση των κατεστημένων δυνάμεων της χώρας.

Τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν να συμμετέχουμε με αξιοπιστία σε μια τρίτη μάχη άμεσα.

Ευχαριστώ όλους για τον αγώνα που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Δυναμώνοντας το ΚΙΝΗΜΑ μας, ώστε να αποτελέσει τον καταλύτη της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά και με συνέπεια τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και της χώρας.

Ευχαριστώ προσωπικά, κάθε φίλο, κάθε μέλος, κάθε στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ."

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs