Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σκηνικό εμφυλίου στη ΝΔ με εκλογές στον αέρα και στο βάθος… διάσπαση


Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μία ημέρα μετά το φιάσκο με την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Το εσωκομματικό «μπάχαλο»... που έχει δημιουργηθεί εμπλουτίζεται με σφοδρές κατηγορίες για τακτικισμούς, υπόγειες διεργασίες μέχρι και αγωγές κατά «γαλάζιων» στελεχών.

Για πρώτη φορά κορυφαίοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης κάνουν ανοιχτά λόγο για τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η Μαριέττα Γιαννάκου το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας ότι «η ΝΔ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». Η κ. Γιαννάκου, αφού τόνισε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι «παρακμιακά φαινόμενα», επισήμανε ότι η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα στο μεταβατικό αυτό στάδιο είναι ένα «βαρύ φορτίο» το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από τους υποψηφίους, αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Τη σκυτάλη παίρνει το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι τόνοι θα «χτυπήσουν» κόκκινο, καθώς από το πρωί της Κυριακής ο κ. Παπαμιμίκος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με πολλά στελέχη να ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι για το φιάσκο, αφήνοντας αιχμές είτε για ανικανότητα είτε για μεθοδεύσεις. Πάντως ο κ. Παπαμιμίκος δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τη στάση που θα κρατήσει και το κατά πόσο θα υποβάλλει παραίτηση.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης γνωστοποίησε πως εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου το κλίμα αναμένεται να είναι εκρηκτικό και θα αναζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για να αλλάξει η σύνθεση της ΚΕΦΕ πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο».

Η ρελάνς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να παραιτηθεί από τον μεταβατικό προεδρικό θώκο, υπό την προϋπόθεση να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους και οι έτεροι συνυποψήφιοι, γυρίζει νέα σελίδα στη μετωπική σύγκρουση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να συμπαρατάσεται παραιτούμενος, αλλά τον Απόστολο Τζιτζικώστα να απορρίπτει το αίτημα, κάνοντας λόγο για «προσχηματικές δηλώσεις».

Τελευταίος απάντησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα Μεϊμαράκη, παραιτούμενος από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μάλιστα, ο τελευταίος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή προς τον μεταβατικό πρόεδρο με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, στην οποία σημειώνονταν τα προβλήματα στο σύστημα για τη διεξαγωγή των εκλογών και με την οποία ο κ. Μητσοτάκης καθιστούσε υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του «συστήματος» Σαμαρά, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τους Μάκη Βορίδη και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, όπως και εναντίον όσων ζήτησαν την παραίτησή του. Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ήταν απολύτως τεχνικό το θέμα που προέκυψε, έπρεπε να ζητήσουμε συγνώμη και να προχωρήσουμε διαδικασία με τον ταχύτερο τρόπο. Θέλω να ενημερώσω ότι όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρία. Είναι πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δεν γνώριζαν και ζητούν την παραίτηση του προέδρου. Αντιθέτως θέλω να θυμίσω ότι όταν παρενέβην πολλοί είπαν ότι δεν είναι θέμα του προέδρου».

«Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί για την εταιρία σε συνεργάτη μου. Ο κ. Βορίδης εξ όσων γνωρίζω είχε δικηγορικές συνεργασίες με την επίμαχη εταιρία. Το Μαξίμου είχε συνεργαστεί με την εταιρία, όλοι εγγυούνταν. Γιατί εκπλήσσονται όλοι; Έγινε κάτι τεχνικό που πλήττει την εικόνα, αντί να δουν πώς θα το σώσουμε, βρίσκουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ζητούν την παραίτησή μου;» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Τόσο θράσος να λένε ότι φταίω εγώ; Φταίω γιατί τους εμπιστεύτηκα» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δεν με συγκίνησε και είπα να την παραδώσω δύο φορές. Κανείς δεν ήθελε. Παραδίδω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου, εκτιμώ πολύ την κα Γιαννάκου, στην ίδια θέση θα μπορούσε να είναι ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Σιούφας, και η κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

«Καλώ να παραδώσω την καρέκλα, δεν είμαι γατζωμένος στις καρέκλες, αλλά θα παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας και οι δύο άλλοι συνάδελφοι από τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις». Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης απηύθυνε έκκληση να μην υψώσουν τους τόνους, «εάν βουλιάξει το καράβι της ΝΔ θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Να καταλάβουν όλοι ότι όσο λιγότερο μιλάμε τόσο καλύτερα».

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της ΚΕΦΕ και γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως «από τη μέρα των εκλογών γνωρίζετε ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στον Παπαμιμίκο, τον υπεύθυνο μηχανοργάνωσης κ. Πέτσα και τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Τσιμάρα. Είναι όλοι αυτοί άνθρωποι που ορίστηκαν από τον κ. Σαμαρά».

«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι” αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».


Αγωγή κατά της εταιρίας με… ουρά από Μεϊμαράκη

Μήνυση και αγωγή κατά της εταιρείας που απέτυχε να φέρει σε πέρας τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία καταθέτει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη κατά της εταιρείας.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα σκεφτεί αν θα κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.


Απορρίπτει τις σχέσεις με την εταιρία ο Βορίδης

Μέσω Twitter έδωσε απάντηση άμεσα στα όσα του καταλόγισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για σχέσεις συνεργασίας με την εταιρία που οδήγησε στο φιάσκο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας ο Μάκης Βορίδης.

«Καμία σχέση, δικηγορική ή άλλη, με την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές στη ΝΔ. Περιμένω τα στοιχεία του κ. Μεϊμαράκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.


Εκλογές αυτή την Κυριακή ζητά ο Τζιτζικώστας

«Θέλω εκλογές αυτή την Κυριακή» σημείωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον προεδρικό θώκο και την συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων εντός της ημέρας.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρχε σκοπιμότητα αλλά είναι ανοιχτό να ήταν σκόπιμο το χθεσινό φιάσκο» τόνισε ο υποψήφιος της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτός ήταν που είπε ότι δεν πιστεύει στη διαδικασία και πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα αλλάξει το καταστατικό στο θέμα της εκλογή και η εκλογή τελικά δεν έγινε» πρόσθεσε.


Παρέμβαση 16 βουλευτών και ευρωβουλευτών για σύγκληση της ΚΟ

Δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.


Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι εξής:

Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs