Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κάμερες έχουν καταγράψει τουλάχιστον δύο άτομα να κινούνται ύποπτα έξω από τον ΣΕΒ


Καρέ-καρέ εξετάζονται τα υλικά από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας που πήρε από το σημείο η Αντιτρομοκρατική και αντιπαραβάλλονται με ....μαρτυρίες, στην περίπτωση που προκύψουν ομοιότητες από τις περιγραφές

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Ξενοφώντος και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο του ΣΕΒ.

Ολόκληρη η Ξενοφώντος και ειδικά το κτίριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η Πρεσβεία της Κύπρου και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων που στεγάζονται ακριβώς απέναντι, μοιάζουν πλέον με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ πλήθος από ζημιές υπέστησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, το Ξενοδοχείο Αμαλία και άλλες παρακείμενες επιχειρήσεις.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που προκάλεσε κρατήρα στο σημείο, ενώ ακούστηκε σε αρκετές περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλλεξε υλικά από κλειστά κυκλώματα και τα εξετάζει καρέ-καρέ, ενώ τα αντιπαραθέτει και με καταθέσεις ώστε να δουν οι αστυνομικοί, εάν προκύπτουν ομοιότητες στις περιγραφές τυχόν υπόπτων.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία οδηγούν, όχι με απόλυτη σιγουριά, αλλά σε έναν ικανό βαθμό, σε δύο άτομα που έχουν καταγραφεί να κινούνται ύποπτα στην οδό Ξενοφώντος, όπου φαίνονται σαν να αφήνουν κάτι στο σημείο και να επιβιβάζονται σε μοτοσικλέτα με την οποία και έφυγαν.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ισχυρός αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από τι εκρηκτικά αποτελείτο, ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα μαύρο σακίδιο πλάτης το οποίο αφέθηκε σε μία εσοχή έξω από την είσοδο του ΣΕΒ, όπου και εξερράγη στις 03:35 τα ξημερώματα.

Της έκρηξης, είχαν προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 02:50 που έδινε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο άνδρας που τηλεφώνησε, πριν κλείσει, είπε: «Προσέξτε. Δεν είναι φάρσα».

Αμέσως, μετά τα δυο τηλεφωνήματα, η Αστυνομία απέκλεισε όλη τη γύρω περιοχή και έτσι αποφεύχθηκε ο τραυματισμός τυχόν διερχομένων, ενώ χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα μετά την έκρηξη για να προσεγγίσουν το σημείο άντρες της Αντιτρομοκρατικής και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), υπό τον φόβο ύπαρξης τυχόν δεύτερης βόμβας.

Ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση για το χτύπημα αυτό. Πριν πέντε χρόνια, ο ΣΕΒ είχε γίνει και πάλι στόχος βομβιστικής επίθεσης από την «Μηδενική Ανοχή», ενώ τελευταίο παρόμοιου τύπου χτύπημα σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τότε την ευθύνη για την συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Αυτό πάντως που σίγουρα φαίνεται να γνώριζαν οι τρομοκράτες, ήταν ότι παρότι εκεί στεγάζεται και η Πρεσβεία της Κύπρου, από μία ώρα και μετά δεν υπάρχει φύλαξη, καθώς φαίνεται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις έχουν αποτραβηχτεί και έχουν συγκεντρωθεί μετά τα περιστατικά της Γαλλίας και του Βελγίου σε πιο πιθανούς στόχους τρομοκρατικών ενεργειών.

Εδώ όμως υπάρχει και μία λάθος εκτίμηση από την πολιτική ηγεσία, καθώς ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στις πρώτες του κιόλας τοποθετήσεις όταν ανέλαβε, υποστήριζε ότι πλέον η εγχώρια τρομοκρατική δράση έχει ατονήσει και θα μπορούσε προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής που τυχόν περισσεύει, να μεταφερθεί σε θέσεις δίωξης του κοινού ποινικού εγκλήματος.

Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει, ότι παρά τις όποιες συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική τα τελευταία χρόνια, κάποιοι έχουν την δυνατότητα να αναγεννιούνται και να ανανεώνονται από μέλη διαρκώς…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs