Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Η προσφυγική κρίση ολοκληρώνει τη διάλυση της Ευρώπης που ξεκίνησε από το ευρώ


Η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει απάντηση στην προσφυγική κρίση γιατί είναι διαιρεμένη από την 6ετή νομισματική κρίση που έχει ...στρέψει το ένα έθνος εναντίον του άλλου λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian.

Το σχέδιο της νομισματικής ένωσης έχει αποτύχει παταγωδώς λέει ο πρώην υπουργός και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν διχαστεί από το κοινό νόμισμα. «Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη, με τους Έλληνες να στρέφονται κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κλπ» λέει ο πρώην υπουργός. Είναι δύσκολο για την Ευρώπη να λειτουργήσει σαν πολιτική οντότητα και σαν ενωμένη οντότητα. Η φυγόκεντρος δύναμη της νομισματικής ένωσης κατέστησε δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Κατά μία έννοια, είναι η σταγόνα που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός, λέει ότι δεν έχει λύση για το ζήτημα, οι αριθμοί των προσφύγων είναι πολύ μεγάλοι, «αλλά όταν κάποιος σου χτυπάει την πόρτα στις 3 τα ξημερώματα, φοβισμένος, πεινασμένος και χτυπημένος, είναι ανθρώπινο και ηθικό καθήκον να τον βάλω μέσα, να τον ταΐσω και να του δώσω νερό και να αφήσω τις ερωτήσεις για αργότερα. Οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης όσο ήταν στο υπουργείο, «ανέλαβα το υπουργείο 15 ημέρες πριν από την χρεοκοπία της χώρας», λέει και προσθέσει ότι οι δανειστές ήθελαν να διαλύσουν τη χώρα για να στείλουν μήνυμα στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιονι σε μία σκακιέρα και για εμάς ήταν πολύ δύσκολο, είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε αλλά τη χάσαμε» είπε ο πρώην υπουργός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs