Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αυστραλία: Τέλος τα επιδόματα σε όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους


Η Αυστραλία κόβει τα οικογενειακά επιδόματα σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους για «λόγους συνείδησης» χωρίς να ....συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Η Αυστραλία κόβει τα οικογενειακά επιδόματα σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους για «λόγους συνείδησης» χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο πέρασε από τη Βουλή με διακομματική συμφωνία και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016

Περίπου 39.000 παιδιά κάτω των 7 ετών (το 8%) δεν εμβολιάζονται κανονικά στην Αυστραλία, με μόνο τα 13.000 από αυτά να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να δικαιολογεί την αποχή, υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως οι γονείς δεν θα μπορούν πλέον να αρνούνται για «φιλοσοφικούς λόγους» τον εμβολιασμό παιδιών τους, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και όσους γονείς ακολουθούν τους σχετικούς ιερούς κανόνες των θρησκειών τους. 

Σχολιάζοντας το μέτρο, ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Σκοτ Μόρρισον χαρακτήρισε «άδικο» να λαμβάνουν επιδόματα ύψους έως και 4.600 αυστραλιανών δολαρίων ετησίως όσοι γονείς επιλέγουν να ρισκάρουν την υγεία των παιδιών τους. «Είμαστε μία ελεύθερη χώρα και μία ελεύθερη κοινωνία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να παίρνεις τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών όταν δεν ακολουθείς τους κανόνες», πρόσθεσε.

Η απόφαση αναμένεται να γλιτώσει τα εθνικά ταμεία από ετήσιες δαπάνες 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα 27.000 μέλη της Εθνικής Ένωσης Ιατρών της χώρας υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την απόφαση, με τον πρόεδρο της, Δρ Μπράιαν Όουλερ, να επισημαίνει ωστόσο πως το μέτρο ενδέχεται να αδικήσει κάποια από τα παιδάκια, θέτοντάς τα σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση για μία απόφαση που δεν είναι δική τους.

Αρκετοί είναι και οι νομικοί που εγείρουν τις αντιρρήσεις τους υπογραμμίζοντας πως η περικοπή των επιδομάτων δεν λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις φτωχές οικογένειες χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιώδες στο πρόβλημα των εμβολιασμών.

Η νέα νομοθεσία έρχεται μετά την έξαρση κρουσμάτων ιλαράς και κοκκύτη στις επαρχίες της Αυστραλίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs