Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Σκληρό πόκερ ΗΠΑ - Ρωσίας - Γαλλίας για ISIS και Συρία


Η σημερινή - για πρώτη φορά μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Παρίσι - συνάντηση Ομπάμα- Ολάντ στον Λευκό Οίκο γίνεται υπό τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν με....
εντατικούς ρυθμούς οι ΗΠΑ για το ρόλο της Ρωσίας με τρόπο ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο ενάντια στον ISIS χωρίς όμως να πληγεί η κεντρική παράλληλη επιδίωξη της Αμερικής που είναι η ανατροπή του Άσαντ στην Συρία και μία πολιτική λύση που θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα.


Τα σχέδια της Ουάσιγκτον

Αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει την δημιουργία μίας μεγάλης συμμαχίας κατά του ISIS ("grand coalition") με τον ηγετικό ρόλο όμως σε αυτήν να μην τον αναλάβει η Αμερική αλλά η Ρωσία. Η διευθύντρια του Κέντρου Ρωσικών και Ευρωασιατικών Προγραμμάτων στο κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον Όλγα Όλικερ μιλώντας σήμερα στο "TIME" λέει ότι "στόχος του Πούτιν είναι να επιδείξει ότι η Ρωσία είναι μία σημαντική με επιρροή δύναμη που είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης στην Συρία". Η ίδια κάνει λόγο για ένα "στρατιωτικό παιχνίδι" στο οποίο οι Ρώσοι θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι "είναι αδύνατο να βρεθεί μία λύση στην περιοχή που δεν θα τους συμπεριλαμβάνει". 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αμερικανοί έχουν στείλει 50 συμβούλους ειδικών αποστολών και έχουν αυξήσει την βοήθεια που παρέχουν στους Άραβες και Κούρδους μαχητές που συμμετέχουν στην μάχη κατά των εξτρεμιστών τζιχατζιστών.

Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ήταν πολύ προσεχτικός στον τρόπο που περιέγραφε τις κινήσεις της Ρωσίας, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τρόπος με τον οποίον κινούνται οι Ρώσοι δημιουργούν πρόβλημα στην συμμαχία κατά του ISIS, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις Ρωσίας και Αμερικής για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον του Άσαντ απέχουν πολύ η μία από την άλλη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους αναζητούν τρόπους για την ανατροπή του, αν και όπως σημειώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι η βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού καθεστώτος. Η Ρωσία, από κοινού με το Ιράν και το Συριακό καθεστώς επιζητούν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.


Η Ρωσική επέμβαση και οι επιδιώξεις του Ολάντ 

Τα λόγια του εκπρόσωπου τύπου του Λευκού Οίκου ήταν δηλωτικά του πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τις κινήσεις των Ρώσων. "Επικεντρώνουν την προσοχή τους σε λάθος στόχο, και αυτός δεν είναι ο στόχος που τους επιτρέπει να χτίσουν μία σημασία μίας τέτοιας κλίμακας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ" είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να κατηγορεί εμμέσως πλην σαφών τους χειρισμούς Ομπάμα στην Συρία ως την αιτία για την επέκταση της δράσης του Ισλαμικού Καθεστώτος, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητάει περισσότερη διεθνή στήριξη και συνεργασία για την νικηθεί ο ISIS. 

Την ώρα που οι ΗΠΑ υποδέχονται προσεχτικά την βοήθεια της Ρωσίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προς το παρόν κρατούν αυτό το επίπεδο συνεργασίας σε χαμηλά επίπεδα και παραμένουν νευρικοί κάθε φορά που ένας σύμμαχός τους συμπεριφέρεται με θετικό τρόπο απέναντι στην Ρωσία. Αυτή η σχέση που έχει αναπτύξει η Γαλλία με την Ρωσία στην σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων είναι κάτι που θα τεθεί στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης Ολάντ-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος θα ανέμενε από τις ΗΠΑ να παίξουν έναν πιο αποφασιστικό ρόλο στην καταπολέμηση του ISIS όπως η Ρωσία και η Συρία.

Στην συνάντησή τους σήμερα, ο Μπάρακ Ομπάμα θα πιέσει τον Ολάντ να επιδείξει μία πιο αποφασιστική στάση κατά της πολιτικής της Ρωσίας στην Κριμαία και στην Συρία, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος αναζητεί τρόπους να ενισχύσει την Αμερικανική και Ρωσική συνεργασία κατά του ISIS. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους ο Πρόεδρος Ομπάμα θα διατυπώσει λόγια ισχυρής στήριξης της Γαλλίας αλλά θα εμφανιστεί επιφυλακτικός σε σχέση με την Ρωσία όσο αυτή στηρίζει τον Άσαντ, αλλά και σε σχέση με την επέκταση του ρόλου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Επιβεβαιωτικό του γεφυροποιητικού ρόλου μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που προσπαθεί να παίξει ο Ολάντ είναι το γεγονός ότι η αμέσως επόμενη συνάντησή του θα είναι με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs