Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δημοπρασία έργων τέχνης που ζωγράφισε ο Χίτλερ - 100.000€ το ακριβότερο κομμάτι (Photos)


Πίνακες ζωγραφικής με δημιουργό τον ίδιο τον επικεφαλής του Τρίτου Ράιχ Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκαν αδρά σε δημοπρασία που έγινε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Νυρεμβέργη.

Στις αρχές του....
εικοστού αιώνα ο Αδόλφος Χίτλερ μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σύμφωνα με αναφορές ζούσε μια μποέμικη ζωή πουλώντας πίνακες στους δρόμους. Παρά τις επίμονες προσπάθειές του να σταδιοδρομήσει ως καλλιτέχνης όμως, ο αργότερα επικεφαλής του Τρίτου Ράιχ απορρίφθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βιέννη, γεγονός που δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή οικονομική του κατάσταση.

Σήμερα, περίπου 100 χρόνια αργότερα, ένας οίκος δημοπρασιών στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας κατάφερε να πουλήσει σειρά πινάκων που είχε ζωγραφίσει ο Χίτλερ μεταξύ 1904 και 1925. Πρόκειται για τον οίκο δημοπρασιών Weidler, που ιδρύθηκε το 1980 και έχει γίνει γνωστός για τις δημοπρασίες έργων τέχνης του Χίτλερ. Οι ιδιοκτήτες του οίκου αντικρούουν την κριτική που τους ασκείται για την πώληση έργων του επικεφαλής του Τρίτου Ράιχ, τονίζοντας ότι υπόλογοι είναι αποκλειστικά οι αγοραστές.


O Χίτλερ δήλωνε καλλιτέχνης

Τα στοιχεία των ατόμων που αγόρασαν τα επίμαχα έργα το Σαββατοκύριακο που πέρασε δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο οι πίνακες και τα σκίτσα του Χίτλερ πωλήθηκαν σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών έναντι ποσού 40.000 ευρώ. 



Άλλα έργα του Χίτλερ που είχαν δημοπρατηθεί παλαιότερα απέφεραν συνολικό ποσό περίπου 400.000 ευρώ το 2015. Το ακριβότερο έργο που πωλήθηκε το 2015 ήταν ο πίνακας του Ανακτόρου Νοϊσβάνσταϊν στη νότια Βαυαρία, ο οποίος λέγεται ότι κατέληξε στα χέρια ενός αγοραστή από την Κίνα έναντι 100.000 ευρώ.


Η πλειοψηφία των έργων τέχνης που φέρουν την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ προέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από το νοικοκυριό ενός προτεστάντη ιερέα από την Αυστρία, όπου γεννήθηκε και ο Χίτλερ. Εκτός από τις συζητήσεις γύρω από την καλλιτεχνική αλλά και την τιμολογιακή αξία των έργων αυτών, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τόπος διεξαγωγής των δημοπρασιών. Είναι γνωστό ότι στη Νυρεμβέργη πραγματοποιούσαν τα συνέδριά τους οι γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές, όπως και επίσης ότι διεξήχθησαν εκεί μεταπολεμικά οι ιστορικές δίκες για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κορυφαία στελέχη των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση αναμνηστικών αντικειμένων των εθνικοσοσιαλιστών εξακολουθεί να είναι παράνομη στη Γερμανία, δεν απαγορεύεται να πωλούνται έργα τέχνης του ίδιου του Χίτλερ εφόσον δεν φέρουν ναζιστικά σύμβολα, όπως τη σβάστικα.

Η καλλιτεχνική διαδρομή του Αδόλφου Χίτλερ λέγεται ότι τερματίστηκε πριν από την είσοδό του στον πολιτικό στίβο. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι παραμένει πάντοτε περισσότερο καλλιτέχνης παρά πολιτικός.
Πηγή: Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs