Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Η παχυσαρκία κόβει 10 χρόνια από τη ζωή - Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο


Τα περιττά κιλά κόβουν χρόνια από τη ζωή, με τους λίγο υπέρβαρους ανθρώπους να χάνουν...
1 χρόνο από το προσδόκιμο επιβιώσεώς τους αλλά τους πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία να χάνουν 10.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης μελέτης, που βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από δεκάδες προγενέστερες στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 4 εκατομμύρια εθελοντές από Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ασία.


Περισσότερο κινδυνεύουν οι άνδρες

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τα περιττά τους κιλά σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα αντικρούουν την πεποίθηση ότι δεν παθαίνει κάτι όποιος έχει λίγα περιττά κιλά, λένε οι ερευνητές. Και αυτό, διότι η επίδρασή τους στην υγεία είναι δοσοεξαρτώμενη, με τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια να αυξάνεται «αργά και σταθερά» με κάθε περιττό κιλό.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει οριστικά ότι το περιττό βάρος, είτε είναι πολύ είτε λίγο, σχετίζεται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμανουέλε Ντι Αντζελαντόνιο, λέκτορας στο Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Η αυξημένη θνησιμότητα αποδίδεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, πνευμονοπαθειών και καρκίνου στους ανθρώπους με περιττά κιλά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ένας «μετρίως παχύσαρκος» άνθρωπος χάνει 3 χρόνια από τη ζωή του εξαιτίας των κιλών του, ενώ ένας άλλος που πάσχει από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία «έχει μία στις δύο πιθανότητες να πεθάνει πριν από τα 70 χρόνια και χάνει μια δεκαετία από τη ζωή του» κατά τον δρα Ντι Αντζελαντόνιο.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη μελέτη τους ως τη μεγαλύτερη μετανάλυση προγενέστερων ερευνών που έχει διεξαχθεί ποτέ για το περιττό σωματικό βάρος και την παχυσαρκία.

Για να εξασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα θα αποδίδονταν αμιγώς στο βάρος, απέκλεισαν από την ανάλυσή τους τα στοιχεία για νυν ή πρώην καπνιστές, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κατά την έναρξή τους και ανθρώπους που πέθαναν μέσα στην πρώτη πενταετία παρακολούθησης.
Πηγή: TA ΝΕΑ

Google+ Followers