Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας 200ων χιλιομέτρων προς τα Σέρβο-ουγγρικά σύνορα


Περίπου 70 από τους 300 προσφυγές που την Παρασκευή ξεκίνησαν από το Βελιγράδι σε μια «πορεία διαμαρτυρίας» διακοσίων χιλιομέτρων, έφτασαν...
την Κυριακή στα σύνορα με την Ουγγαρία για να ζητήσουν από την χώρα αυτή να τους επιτρέψει την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, RTS, ανέφερε ότι η ομάδα των προσφύγων ξεκίνησε περπατώντας και έφτασε σήμερα με λεωφορεία και τρένα στην πόλη Σουμπότικα, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, και από εκεί ξεκίνησαν και πάλι πεζοί προς την συνοριακή διάβαση του Χόργκος, σύμφωνα με το διεθνές ισπανικό πρακτορείο EFE.

Εκεί ενώθηκαν με άλλα 650 άτομα που διαμένουν σε ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα, περιμένοντας να μπουν στην Ουγγαρία, η οποία επιτρέπει την είσοδο στην χώρα, μόλις σε 30 άτομα ανά μέρα.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να πιέσουν με την παρουσία τους την Ουγγαρία, η οποία εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά το άσυλο, ώστε να ανοίξει τα σύνορα της για να μπορέσουν να λάβουν προστασία από την ΕΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και θεωρούνται από την ΕΕ «οικονομικοί» πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Nέναντ Ιβανίσεβιτς, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας της Σερβίας, οι πιθανότητες τους να καταφέρουν να πάρουν άσυλο από την Ουγγαρία είναι λίγες.

Σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ανέφερε πως τους προσφέρθηκε να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας στην Σουμπότικα, αλλά αρνήθηκαν την προσφορά.

Τριακόσιοι ήταν οι πρόσφυγες που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας των διακοσίων χιλιομέτρων.

Το Σάββατο απέμειναν περίπου 70 να περπατάνε κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, που υπέρβαιναν τους 35 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι υπόλοιποι είχαν παραιτηθεί από την πορεία, με κάποιους να επιστρέφουν στο Βελιγράδι και άλλοι να κατευθύνονται προς διάφορα μέρη φιλοξενίας στην Σερβία.

Αυτοί που αποφάσισαν να συνεχίσουν πήραν λεωφορεία και τρένα μέχρι την Σουμπότικα και από εκεί συνέχισαν πεζοί προς τα σύνορα.




Οι σερβικές αρχές δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την δημιουργία μικτών μονάδων με μέλη της αστυνομίας και του στρατού, με στόχο να προστατεύσουν τα σύνορα από την παράνομη είσοδο μεταναστών από την Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ.

Η αστυνομία πληροφορεί συχνά για συλλήψεις λαθρεμπόρων ανθρώπων

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs