Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ενα νέο μάθημα για τα παιδιά στις ΗΠΑ: Πώς να επιζήσετε από επίθεση με πυροβολισμούς


Ενα 11χρονο αγόρι είναι πεσμένο στο έδαφος. Προσποιείται τον νεκρό, την ώρα που ένας γιατρός προσπαθεί να μάθει...
στους συμμαθητές του πώς να τον επαναφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Μία νοσοκόμα, δείχνει σε μία ομάδα ενήλικων και παιδιών πώς να εντοπίσουν την αρτηρία, για να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία με την πίεση του αντίχειρα. Ενας συνάδελφός της τους δείχνει πώς να τοποθετήσουν έναν αιμοστατικό επίδεσμο.

Τα παιδιά σε αυτό στο σχολείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ διδάσκονται ένα διαφορετικό μάθημα. Πώς να επιζήσουν αν βρεθούν σε μέρος στο οποίο γίνεται επίθεση με πυροβολισμούς. Ο Μάικ Αμπντουλάχ, ένας από τους παριστάμενους, έχει χάσει τον αδελφό του και τέσσερα ανίψια από την ένοπλη βία. Αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των μαθημάτων για τους νέους. Εύχεται όμως να μην τα χρειάζονταν ποτέ.

«Ντρέπομαι. Θα ήθελα να μένουν παιδιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους να είναι πώς να πάρουν »Α». Αλλά πρέπει να τους διδάξουμε πώς να μείνουν ζωντανά», λέει ο 61χρονος στην Washington Post

Το μάθημα αυτό είναι στο πλαίσιο προγράμματος του Temple University, που προσπαθεί με πρακτικό τρόπο να σώσει ζωές σε περιοχές στις οποίες υπάρχει υψηλή εγκληματικότητα, εκπαιδεύοντας τους πολίτες πώς να βοηθήσουν τα θύματα πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα, σε περίπτωση επίθεσης.

Αυτό που σημειώνουν οι επικεφαλής του προγράμματος είναι πως μπορεί να μην έχει υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στη Φιλαδέλφεια έως τώρα, αλλά κάθε ημέρα πυροβολούνται άνθρωποι. Είναι μία από τις 26 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, στις οποίες φέτος έχουν αυξηθεί οι δολοφονίες.

Η ιδέα για τα μαθήματα αυτά ήταν ενός κατοίκου, που ανέφερε ότι κουράστηκε να βλέπει ανθρώπους τραυματισμένους από όπλο, να κείτονται αιμορραγώντας στους δρόμους, ενώ οι περαστικοί τρέχουν μακριά ή στέκονται δίπλα τραβώντας βίντεο, χωρίς όμως να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν.




Εως τώρα περίπου 250 άνθρωποι έχουν λάβει αυτή την εκπαίδευση. Κάποιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να την εφαρμόσουν στην πράξη. Αλλοι, θα ήθελαν να γνωρίζουν νωρίτερα αυτές τις οδηγίες. Οπως ο Αμπντουλάχ, που ανέφερε ότι με έναν φίλο του είδαν μπροστά τους να πυροβολείται μία νεαρή γυναίκα, η οποία αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. «Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ολοι φώναζαν »μην την αγγίζετε». Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε ήταν να τη γυρίσουμε στο πλάι και να χρησιμοποιήσουμε έναν αιμοστατικό επίδεσμο», λέει ο άνδρας.

«Θέλω να ξέρω πώς να επιζήσω. Πάντα φοβόμουν», εξήγησε ο 11χρονος που «έπαιζε» το θύμα στο μάθημα, ο Κιζέρ Ράιτ. Ο 19χρονος ξάδελφός του πέθανε από πυροβολισμό πριν από δύο χρόνια. «Τώρα θα είμαι εκείνος που θα βοηθήσω, θα τους μιλώ και θα τους κρατήσω ζωντανούς», πρόσθεσε ο μικρός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs