Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες «καίγονται» με την κατάσταση στην Τουρκία;- Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει πολλά στην γειτονική χώρα


Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται μεγάλοι ελληνικοί, αλλά και μικρότεροι, όμιλοι που έχουν σημαντική επιχειρηματική έκθεση στην τουρκική αγορά και φυσικά ...
παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μάλιστα η επιβολή στη χώρα καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα καθώς κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις του στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.

Και φυσικά η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα έχουν σημαντικές συνέπειες από την αναστάτωση που ήδη έχει προκληθεί στη γείτονα καθώς εκεί δραστηριοποιούνται τουλάχιστον επτά μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που θεωρούνται από τα «διαμαντια» της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Καρέλιας, τα πλαστικά Κρήτης, τη Σαράντης, και τη Fourlis αλλά και την σημαντική για την ελληνική οικονομία ΔΕΗ.

Η Τουρκία θεωρούνταν μέχρι πρότινος μία χώρα στην οποία έστρεφαν το βλέμμα τους οι ελληνικές επιχειρήσεις για επέκταση καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της έτρεχαν με ποσοστό 4% ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου, η γειτονική μας χώρα μέχρι το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια κατοίκους, με τεράστια ζήτηση σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Μάλιστα η συνεισφορά των τούρκικων θυγατρικών στις ελληνικές εταιρείες θεωρούταν μέχρι στιγμής αρκετά ικανοποιητική σε ομίλους όπως η Τιτάν, τα Πλαστικά Κρήτης και η Κleemann.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.


Πιο αναλυτικά οι σημαντικές παρουσίες ελληνικών ομίλων στην Τουρκία είναι οι παρακάτω:


FOURLIS


Από 22 καταστήματα σήμερα στην Τουρκία έχει στόχο να φτάσει τα 50

Στις αρχές του 2011 ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων Intersport στην Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε την απόκτηση των δικαιωμάτων franchise και την ίδρυση εταιρείας. Στη νεοιδρυθείσα εταιρεία ο Όμιλος Fourlis συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 100%, μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα Intersport Athletics.

Σήμερα λειτουργούν είκοσι δυο καταστήματα Intersport στην Τουρκία ενώ ο μέσο-μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί δίκτυο 50 περίπου καταστημάτων.


INTRACOM HOLDINGS


Παρουσία από το 1996 στην Τουρκία

Οι Όμιλοι Intracom Holdings και Intralot, έχουν παρουσία στην Τουρκία από το 1996. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιτυχημένη κοινοπραξία των Turkcell και Inteltek, της εταιρίας του Ομίλου Intralot, που οργανώνει από το 2004 το δημοφιλές τουρκικό αθλητικό στοίχημα IDDAA. Η επιτυχία της κοινοπραξίας οφείλεται στο βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς και στην αυστηρή δέσμευση στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης που έχουν οι Intralot και TU Turkcell εισηγμένες εταιρίες στα χρηματιστήρια των χωρών τους.

Επίσης ο όμιλος Intracom συμμετέχει με 20% στην εταιρεία πληροφορικής Gantek.

Μάλιστα μέχρι την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία το 2006, οι Όμιλοι Intracom Holdings και Intralot αποτελούσαν τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία. O Σωκρ. Κόκκαλης, έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην πολύ μεγάλη δυναμική εμπορίου και επενδύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης των δύο χωρών.






ΤΙΤΑΝ


Κατέχει το 50% της τουρκικής Adocim

Ο όμιλος τσιμέντων προχώρησε σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία, σε συνεργασία με την εταιρεία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A. S. H TITAN απόκτησε το 50% της Adocim Cimento αντί ποσού 90,5 εκατ. ευρώ.

Η Adocim είναι εταιρεία παραγωγής τσιμέντου με ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Αττάλεια (600.000 τόνοι ετησίως) κι ένα ακόμα στη θάλασσα του Μαρμαρά (500.000 τόνοι ετησίως) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ελέγχει και ένα κέντρο άλεσης στο Tekirdag στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, που μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η επέκταση της ΤΙΤΑΝ στην Τουρκία ήταν ένας από τους στόχους της διοίκησης καθώς είχε και στο παρελθόν βολιδοσκοπήσει πιθανούς στόχους εξαγοράς. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Τιτάν η γειτονική χώρα συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς το πρόγραμμα κατασκευής υποδομών της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ σε τροχιά ανόδου βρίσκεται και η αγορά ακινήτων, που έχει θετική επίδραση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.



ΚΑΡΕΛΙΑΣ


Επέκταση στην Άπω Ανατολή μέσω Τουρκίας

Να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στην Εγγύς Ανατολή και την Κίνα, είχε στόχο η Καρέλιας όταν δημιουργούσε τη θυγατρική της στην Τουρκία την Karelia Tutun ve Ticaret.

Μάλιστα στους στόχους της εταιρίας περιλαμβάνονται η είσοδός της σε χώρες όπως η Ρουμανία, η περαιτέρω επέκτασή της στην Άπω Ανατολή και στην αγορά αφορολογήτων ειδών της Κίνας καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας της σε όσες περιοχές ήδη δραστηριοποιείται.



ΔΕΗ


Παρουσία στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας

Η ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της «PPC ELEKTRİK» δραστηριοποιείται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης. Την εμπορική της δραστηριότητά της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας.



ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Στρατηγική συνεργασία με τον εθνικό διανομέα

Συμφωνία με τον εθνικό διανομέα στην αγορά της Τουρκίας EVYAP έχει συνάψει από το 2007 η Γρ. Σαράντης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στις νέες χώρες του εξωτερικού (Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία).

Βάσει της συμφωνίας, η EVYAP αναλαμβάνει για μία πενταετία την διανομή των προϊόντων της Γρ. Σαράντης στην τουρκική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγορά της Τουρκίας ο όμιλος Σαράντη διαθέτει τα ιδιοπαραγόμενα αρωματικά προϊόντα C-THRU, BU και STR8 καθώς και τα αντηλιακά Carroten.

Η εν λόγω συμφωνία είχε εκτιμηθεί τότε ότι θα ωφελήσει τον όμιλο, προσφέροντας αποτελεσματικότητα στην διανομή, αύξηση των μεριδίων αγοράς και τελικώς αύξηση της κερδοφορίας, αντιστρέφοντας τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος συνίσταται σε μεγάλα πάγια έξοδα λειτουργίας.



Kleemann


Δραστηριοποιείται μέσω της Kleemann Asansor

Η Kleemann Asansor, θυγατρική της Kleemann στην Τουρκία, ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη του 2004, στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας της εταιρίας στην τουρκική αγορά.

Σύμφωνα με την Kleemann η επένδυση για την επέκταση των εγκαταστάσεων γραφείων και εκθεσιακού χώρου στην έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, είχε στόχο τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεών της στη γειτονική χώρα.

Η επένδυση εντασσόταν μάλιστα στο στρατηγικό σχεδιασμό της Kleemann Hellas για περαιτέρω ”διείσδυση” στις τουρκόφωνες χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.



Πλαστικά Κρήτης


Δύο εργοστάσια στην Τουρκία

Στη λειτουργία δεύτερου εργοστασίου της Senkroma, έχει προχωρήσει η Πλαστικά Κρήτης από το 2011 στην Τουρκία.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Gaziantep, στα νοτιοανατολικά της χώρας, και ειδικεύεται στην παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων (color masterbatches) για συνθετικά νήματα.

Στο Gaziantep έχει συγκεντρωθεί η βιομηχανία συνθετικών νημάτων και χαλιών της Τουρκίας, είναι δε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τέτοιων προϊόντων διεθνώς. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία και στο Ιράν, χώρες που επίσης είναι μεγάλα κέντρα παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

Με το εργοστάσιο αυτό, στην καρδιά της παραγωγής, η Senkroma, είχε στόχο να προσφέρει ταχύτατη εξυπηρέτηση στους πελάτες ώστε να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά.

Σημειωτέον πως το εργοστάσιο προμηθεύεται ημικατεργασμένη πρώτη ύλη από την Ελλάδα, φέρνοντας στη χώρα μας προστιθέμενη αξία ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης το πρώτο εργοστάσιο της Senkroma στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργεί από το 2001, και έχει μετασχηματιστεί με νέες επενδύσεις, για να εξυπηρετεί με συμπυκνώματα χρωμάτων και χημικών προσθέτων όλες τις άλλες εφαρμογές πλαστικών (σακούλες, κιβώτια, μπουκάλια κ.λπ.).

Η Τουρκία έχει πλέον καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πλαστικών προϊόντων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, μετά τη Γερμανία. Το μέγεθος της αγοράς είναι τέτοιο που επιτρέπει στη Senkroma να παρουσιάσει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs