Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Παιδιά - όμηροι στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ


Πριν από λίγες ημέρες έσπασε ένας σωλήνας στα ντους και το κελί πλημμύρισε. Φτιάχναμε αυτοσχέδια φράγματα με τα ρούχα μας για να σταματήσουμε...
το νερό». Ηοuman B. 17χρονος πρόσφυγας από τη Συρία.

«Όταν έφθασα στην Ελλάδα με κράτησαν για πέντε ημέρες σε ένα βρώμικο υπόγειο κελί χωρίς παράθυρα. Κοιμόμουν πάνω στην ίδια κουβέρτα μαζί με άλλους τέσσερις ενήλικες κρατούμενους. Μοιραζόμασταν την ίδια τουαλέτα, που δεν είχε πόρτα, ενώ μας πετούσαν το φαγητό από μια μικρή τρύπα στην σιδερένια πόρτα του κελιού». Bamrak K. , 16χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

Αυτές είναι δύο από τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην Έκθεση - «καταπέλτη» σχετικά με τις συνθήκες παραμονής και κράτησης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ελληνικές αρχές κρατούν για μήνες προφυλακισμένα στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες» ανέφεραν εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οργανισμού σε δύο αστυνομικά τμήματα το χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανήλικους κρατούμενους .

Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου δεν επιτράπηκε στα μέλη του κλιμακίου η είσοδος στα κρατητήρια των δύο αστυνομικών τμημάτων.

Στις συνεντεύξεις που έδωσαν στο Παρατηρητήριο έντεκα παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων δήλωσαν ηλικία μικρότερη των 14 χρονών, μίλησαν για κελιά ανθυγιεινά, ασφυκτικά γεμάτα κελιά, βρώμικες κουβέρτες, κακό και λίγο φαγητό, καθώς επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικούς λειτουργούς και νομικές υπηρεσίες.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου, διοικητής αστυνομικού τμήματος στη Βόρεια Ελλάδα παραδέχθηκε ότι πριν από λίγες ημέρες «φιλοξενούσε» 23 παιδιά σε κρατητήρια που με το ζόρι χωρούσαν 10 άτομα.

Το Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία για την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών που παραμένουν υπό κράτηση σε κοινωνικές δομές για τη φιλοξενία ανηλίκων, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την επανένωση των παιδιών αυτών με συγγενείς τους, οι οποίοι ζουν μόνιμα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στην εξεύρεση ανάδοχης οικογένειας, για την προσωρινή φιλοξενία τους.




Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει από την Πολιτεία η ομαλή ένταξη των χιλιάδων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που ζουν με τις οικογένειές τους στους προσωρινούς καταυλισμούς στα σχολεία, παρόλο που η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου απέχει κάτι λιγότερο από 60 ημέρες.
Πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs