Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Φωτιά στην Εύβοια: Δύσκολη η νύχτα. Έτοιμες για εκκένωση οι αρχές


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που απο το Σάββατο "κατατρώει" τα πάντα στο πέρασμα της στην βόρεια Εύβοια...

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον η φωτιά στη περιοχή Λίμνη Ευβοίας. Οι δημοτικές αρχές πλέον βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και προετοιμάζουν την εκκένωση της κωμόπολης σε περίπτωση που ο αέρας αλλάξει φορά...

«Θα είναι πολύ δύσκολη η νύχτα», δηλώνουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Ο δυνατός βορειοανατολικός άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν από τις φλόγες έγιναν σύμμαχοι της πυρκαγιάς που «έτρωγε» αχόρταγα ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της.

Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε το Σάββατο από την περιοχή Φαράκλα, εκτείνεται, πλέον σε 15 χιλιόμετρα, ενώ ο πυκνός καπνός εμποδίζει τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν και να προχωρήσουν σε ακριβείς ρίψεις νερού.

Ήδη εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κατούνια ενώ κάηκαν ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.

Οι τοπικές αρχές στην Λίμνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εκκένωση οικισμών που βρίσκονται στο σχολείο που βρίσκεται στις "άκρες" της κωμόπολης, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σημαντικά, ενώ λόγω των πυκνών καπνών η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Η φωτιά έφτασε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Λύκειο Λίμνης, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Στο λιμάνι της περιοχής έχει δέσει ήδη πλοίο , το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί εκκένωση οικισμών, να συμβάλει στην επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών δια θαλάσσης, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τις περιστάσεις.


Σε επιφυλακή και το Λιμενικό

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει ήδη καταπλεύσει προς τη Λίμνη Ευβοίας επιβατηγό οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης για να μεταφέρει κατοίκους του χωριού εφόσον χρειαστεί.

Με εντολή της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα και άλλα πλωτά του λιμενικού για να μεταφέρουν κόσμο εφόσον χρειαστεί.

Το πύρινο μέτωπο, ο δυνατός αέρας και οι απότομες εναλλαγές του, η πλούσια βλάστηση και το δύσκολο ανάγλυφο δυσχαιρένει το έργο των πυροσβεστών που για δεύτερο 24ωρο κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί 120 πυροσβέστες, 30 στρατιώτες, 44 άτομα πεζοπόρο, 4 βυτιοφόρα, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από τη Θεσσαλονίκη.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 2 υδροφόρα των ΟΤΑ και επτά ιδιωτικά, 7 χωματουργικά μηχανήματα, 6 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.





Β.Αποστόλου: Όλος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Ο Νίκος Τόσκας παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται από το απόγευμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια.

«Με αυταπάρνηση οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια», τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, απ΄όπου παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Μέχρι τη δύση του ηλίου», πρόσθεσε ο κ.Τόσκας, «έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και 120 πυροσβέστες, από την Ανδραβίδα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα και τον Πειραιά, έκαναν ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι».


Αποτεφρώθηκαν 20 – 22.000 στρέμματα δασους

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στη βόρεια Εύβοια.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη» την κατάσταση επισημαίνοντας πως «αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.

Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.


Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέα, σε ύφεση στο Ρέθυμνο

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πυρκαγιές, σε ύφεση είναι και η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στα Σαχτούρια Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Φωτημάρι Κέας.

Στο νομό Ρεθύμνου, νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Με το πρώτο φώς της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο σημείο επιχειρούν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων και οκτώ υδροφόρες δήμων.

Το Σάββατο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδική και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών.


Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πάντως η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs