Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

I Love Μy Pet: Πώς φροντίζω το τρίχωμα της γάτας μου; - Συμβουλές για γατογονείς


Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες γατών παραπονιούνται ότι η γάτα τους χάνει πολύ τρίχωμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως τους...
φθινοπωρινούς μήνες και την άνοιξη.

H Iόλη Ραγκούση, κτηνίατρος, μας εξηγεί.

Τι συμβαίνει και η γάτα μου χάνει τρίχωμα;

Εκτός από τη φυσιολογική εποχιακή απώλεια του τριχώματος υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή, η περιποίηση του τριχώματος από εμάς και το αδύναμο ανοσοποιητικό . Εκτός από αυτά, μπορεί να υπάρχουν και κάποιες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από απώλεια τριχώματος, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να συνδέονται και με τα παραπάνω.


Πώς μπορώ να καταλάβω αν η γάτα μου έχει κάτι παθολογικό και χάνει τρίχωμα;

Οι παθογολικές καταστάσεις συνοδεύονται από έντονη απώλεια τριχών, όχι μόνο γενικευμένα, αλλά και τοπικά. Κάποια συνηθισμένα συμπτώματα που πιθανόν θα παρατηρήσω ειναι : σημεία αλωπεκίας (το τρίχωμα λείπει τελείως), ερυθρότητα του δέρματος, αλλοιώσεις στο δέρμα, ίσως και έντονο ξύσιμο, αλλαγή στη συμπεριφορά, αδιαφορία περιποίησης τριχώματος. Αν παρατηρήσω κάτι από αυτά, επισκέπτομαι τον κτηνίατρο για να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να βρει την αιτία του προβλήματος.


Πώς μπορώ να βοηθήσω τη γάτα μου όταν χάνει τρίχωμα;

Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα και περιποιούνται το τρίχωμα τους με μεγάλη προσοχή, όμως πολλές φορές χρειάζεται να βοηθάμε και εμείς επικουρικά.

Το βούρτσισμα είναι μια διαδικασία που καλό είναι να τη συνηθίσει από μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο μαζεύουμε τις νεκρές τρίχες, αλλά και αποτρέπουμε σε μεγάλο βαθμό την κατάπωσή τους από τη γάτα μας (δημιουργία τριχοβεζουαρίων). Επίσης ξεμπλέκονται οι κόμποι που ειδικά στις μακρύτριχες φυλές είναι συχνό φαινόμενο και παράλληλα δεν αιωρούνται τρίχες μέσα στο σπίτι ! Ας μην ξεχνάμε ότι το βούρτσισμα βοηθάει στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου δεσμού με τη γάτα μας.

Η διατροφή της είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του τριχώματος. Προσέχουμε η τροφή που θα επιλέξουμε να είναι καλής ποιότητας, με όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Γάτες που διατρέφονται σωστά και ισορροπημένα, συνήθως έχουν ένα πλούσιο, απαλό και λαμπερό τρίχωμα! Ποιός δεν θα το ήθελε αυτό για τη γάτα του;

Τα συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικά για το τρίχωμα είναι μια πολύ καλή λύση για την ενίσχυση της υγείας του τριχώματος και υπάρχουν σε διάφορες μορφές. Μπορώ να τα συνδυάζω με την τρόφή, τις περιόδους που η γάτα μου το έχει ανάγκη. Για παράδειγμα, όταν έχουμε έξαρση απώλειας τριχών. Ειδικά στις μακρύτριχες φυλές, είναι καλό να χρησιμοποιούμε σε πιο συχνή βάση τέτοια προϊόντα, λόγω του ότι τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται με την τροφή μπορεί να μην επαρκούν για τη συντήρηση του τριχώματός τους.


Το περιβάλλον διαβίωσης της πρέπει να είναι καθαρό, ήρεμο, σταθερό και χωρίς εντάσεις. Οι γάτες είναι ζώα που δεν τους αρέσουν οι αλλαγές, στρεσσάρονται πολύ εύκολα, ακόμα και με μια αλλαγή που σε εμάς φαντάζει απειροελάχιστη. Το stress είναι ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί τριχόπτωση.

Πριν χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή κάνω κάποια αλλαγή στη διατροφή της γάτας μου πρέπει να συμβουλευτώ τον κτηνίατρο, για να μου προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα για τη γάτα μου, τη συχνότητα και τον τρόπο εφαρμογής τους

Google+ Followers