Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Στους 247 οι νεκροί στην Ιταλία και 400 οι τραυματίες


Με «παγωμάρα» παρακολουθεί την απίστευτη τραγωδία με τον φονικό σεισμό στην Ιταλία ολόκληρος ο πλανήτης…
Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί όσο περνούν οι ώρες.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι 247 νεκροί και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Τις σημαντικότερες ζημιές έχουν υποστεί οι περιοχές Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίσε.

Συγκεκριμένα, στην Ματρίτσε έχουν σημειωθεί οι ζειρότερες ζημιές καιώς τμήμα της πόλης έχει ισοπεδωθεί τελείως ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διασωθούν οι άνθρωποι που βρίκσονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια τουλάχιστον 10μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

Ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: «είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ” αυτό είναι αποκλεισμένες».

Το χωριό Αματρίτσε έχει σχεδόν ισοπεδωθεί ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χωριό Ακούμολι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίστηκαν και τη νύχτα οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων, σκάβοντας, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.


Θύματα μικρά παιδιά

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξλύ των θυμάτων είναι και μικρά παιδιά. Το μικρότερο θύμα του εγκέλαδου είναι ένα κοριτσάκι από την Αματρίστε, μόλις 8 μηνών.

Η λεπτομέρεια που συγκλονίζει είναι ότι η μητέρα της μικρής, Μαρτίνα Τούρκο, είχε σωθεί από το σεισμό της Ακουιλα το 2009 με τους 309 νεκρούς. Η Τούρκο και ο σύζυγός της νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της γύρω περιοχής.

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

Στα νοσοκομεία κοντά στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος, επικρατεί πανικός με τους τραυματίες να στοιβάζονται σε φορεια στους διαδρόμους ενώ παραμένει δύσκολη η πρόσβαση λόγω των κατολισθήσεων σε κεντρικές οδούς




Το σύμβολο της τραγωδίας, το ξενοδοχείο της Roma

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.


Ρέντσι: Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός. «Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών. «Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs