Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Οι θάνατοι 49 διαδηλωτών αναγκάζουν τον ΟΗΕ να επέμβει στην Αιθιοπία


Τα Ηνωμένη Έθνη ζητούν επισταμένως από την Αιθιοπία να επιτρέψει την είσοδο και τη μετάβαση διεθνών παρατηρητών στα...
μέρη της χώρας στα οποία λαμβάνουν χώρα μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Μέσα στο σαββατοκύριακο πέθαναν τουλάχιστον 49 διαδηλωτές στην κεντροδυτική επαρχία της Ορόμια και στη βορινή επαρχία της Αμχάρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, οι περιγραφές των γεγονότων είναι «άκρως ανησυχητικές» και η Αιθιοπία δεν έκανε «καμία κίνηση για να βρει τους ενόχους».

Οι αναταραχές ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2015 στην Ορόμια, η οποία εκτείνεται δίπλα στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Λόγος των αναταραχών ήταν το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης των συνόρων της πρωτεύουσας σε περιοχές της Ορόμια. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν ότι θα έχαναν τη γη και τα βοσκοτόπια τους και ξεσηκώθηκαν.




Η κυβέρνηση ανέστειλε το σχέδιο και διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές αλλά ο κόσμος της περιοχής παραμένει ανήσυχος. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στην Ορόμια και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην Αμχάρα. Οι κάτοικοι της Ορόμια και της Αμχάρα αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού της Αιθιοπίας. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της Αιθιοπίας θεωρείται ένα από τα πιο καταπιεστικά στην Αφρική, η χώρα είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και προπύργιο κατά της τρομοκρατίας στην Ανατολική Αφρική.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs