Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ο 77χρονος της Αίγινας έχει και ΜΚΟ για παιδάκια - Όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας


Πάσχει από σύνδρομο άπνοιας. Υποφέρει από αρτηριακή υπέρταση. Εχει διαγνωστεί με καρδιακή, αλλά και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Χρειάζεται...
κοκτέιλ φαρμάκων και τρία λίτρα αέρα από φιάλη οξυγόνου κάθε μέρα για να επιβιώσει. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή -με βάση τη δική του κατάθεση στις ανακριτικές αρχές- να υποστεί ανακοπή καρδιάς. Καταθέτει ακόμη ότι έχει οιδήματα και φλεγμονές στα πόδια.

Στο σπίτι του στην Αίγινα έχει τοποθετήσει ειδική μπάρα αναπήρων, αλλά και εξωτερικό ασανσέρ, καθώς δεν είναι σε θέση να ανέβει ούτε τις σκάλες. Κι όμως, σ’ αυτό τον άνθρωπο το «παρεάκι» της Αίγινας ανανέωνε το δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας, αλλά και την άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας τον έκριναν υγιέστατο και ικανότατο να οδηγεί σε στεριά και θάλασσα, έναν άνθρωπο που κατά δήλωσή του έπρεπε να μπαινοβγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία και συντηρείται στη ζωή με ιατρικά μηχανήματα. Σε αυτό τον άνθρωπο, τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, που οδηγούσε το σκάφος το οποίο παρέσυρε στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους, το Λιμεναρχείο Αίγινας ανανέωσε το δίπλωμα έως το 2017!

Συγκεκριμένα, η σχετική αίτηση για την ανανέωση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους κατατέθηκε από τον ίδιο στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 14/4/2014 και εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ο ίδιος ο 77χρονος στο υπόμνημά του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. «Εάν δεν μου χορηγείται οξυγόνο και δεν κάνω χρήση των αναγκαίων ιατρικών μηχανικών βοηθημάτων κινδυνεύω να υποστώ ανακοπή καρδιάς στον ύπνο μου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει. Κι όμως, οι λιμενικές αρχές όχι μόνο του ανανέωναν ανά τρία χρόνια το δίπλωμά του, αλλά «έκλειναν και τα μάτια» όταν τον έβλεπαν να πασχίζει να φτάσει υποβασταζόμενος στην προβλήτα απέναντι από το κτίριο του Λιμενικού για να ανέβει στο σκάφος.

Το απίστευτο είναι, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ότι στις 8/8/2016, δηλαδή οκτώ μέρες προτού μπει στη θάλασσα και θερίσει με το σκάφος του τη λάντζα με τους άτυχους λουόμενους, είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Πήρε εξιτήριο στις 10/8/2016, δηλαδή μόλις έξι μέρες πριν από το μοιραίο δυστύχημα. Αντίστοιχες εισαγωγές, αναφέρει στο υπόμνημά του, είναι διαρκείς και συχνές είτε λόγω καρδιακής κάμψης και βαριάς καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, είτε λόγω οιδημάτων και φλεγμονής των κάτω άκρων.





Και συμπληρώνει, επισημαίνοντας τις εισαγωγές που έχει πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο Υγεία λόγω των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει: «Από την ανάγνωση των εισαγωγών που έχω διενεργήσει στο Υγεία, προκύπτουν και αποδεικνύονται τα σοβαρά νεφρικά, καρδιακά και πνευμονολογικά μου προβλήματα, τα οποία υπό καθεστώς κράτησης δεν θα αντιμετωπιστούν επαρκώς, θα επιδεινωθούν και θα οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας και σε κίνδυνο της ζωής μου».

Αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιες αρχές, το Λιμενικό και η Αστυνομία της Αίγινας τον άφηναν ανενόχλητο να μπαίνει στο σκάφος του και να οργώνει τις θάλασσες. Αναφερόμαστε στον ίδιο άνθρωπο για τον οποίο είχαν γίνει αναφορές στο Λιμεναρχείο δύο μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα ότι αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες αδιαφορώντας για την ασφάλεια των λουομένων και των υπόλοιπων τουριστικών σκαφών. Ο 77χρονος μετά τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με κατ' οίκον περιορισμό έως ότου αποφασίσει για την τύχη του εντός πενθημέρου το Συμβούλιο Πλημελειοδικών Πειραιά.



Αναπάντητα ερωτήματα

Αναπάντητα ερωτήματα κρίσιμης σημασίας ανακύπτουν ακόμα και σήμερα, πέντε 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 5 ετών.

Ερωτήματα που αφορούν παραλείψεις και άστοχους χειρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών που, αντί να σπεύσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό να ρίξουν φως στην υπόθεση, κατάφεραν, άγνωστο γιατί, να προκαλέσουν πλήρη σύγχυση και συσκότιση γύρω από τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, δίνοντας έτσι τροφή σε φήμες και σενάρια ακόμη και για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην όλη υπόθεση.

Πέρα από τις φήμες, οι οποίες δεν μπορούν βεβαίως να επιβεβαιωθούν και φούντωσαν μετά τις εσπευσμένες διαψεύσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που ένιωσε την ανάγκη να βγάλει επίσημη ανακοίνωση για δημοσιεύματα μέσω... Facebook, η ουσία είναι ότι κάποιοι φρόντισαν να κρατήσουν πολλά στοιχεία στο σκοτάδι. Απέκρυψαν τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο ταχύπλοο, ενώ καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την ανακοίνωση των ονομάτων τους, προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις.

Αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να περιπλέκεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα που κατηγορείται από τα πολιτικά κόμματα ότι με τις παρεμβάσεις του ενεργεί ως συνήγορος του κατηγορούμενου 77χρονου.

Είναι γεγονός ότι οι πρωτοφανείς και άστοχοι χειρισμοί του υπουργού δημιούργησαν στο άψε σβήσε κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στη ναυτική τραγωδία. Ο υπουργός χαρακτήρισε «έμπειρο χειριστή» τον ηλικιωμένο άνδρα και «γνώστη του χώρου», ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και της κοινής γνώμης που έβλεπε τον υπουργό να «χαϊδεύει» τον δράστη της ναυτικής τραγωδίας επικαλούμενος νομικίστικους όρους και επιχειρήματα σαν να μην υπολογίζει ότι λίγες ώρες πριν ο θαλάσσιος δίαυλος μεταξύ Πέρδικας και Μονής είχε βαφτεί κόκκινος από το αίμα ανυποψίαστων τουριστών.

Ο κ. Δρίτσας δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που τον ώθησαν να παρέμβει στο θέμα ενώ γνώριζε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Γιατί η εκ των υστέρων παραδοχή του ότι ζήτησε από τον λιμενάρχη που προΐστατο των ανακρίσεων και την υποναύαρχο «να μη μείνει καμία πτυχή της υπόθεσης ανεξερεύνητη» από μόνη της δεν πείθει.

Ωστόσο, το κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στην τραγωδία και κορυφώθηκε με την παρέμβαση Δρίτσα άρχισε να δημιουργείται από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτό συνέβη εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης του ονόματος του δράστη και χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρώτος ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, προκαλώντας αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τα τηλέφωνα του Λιμεναρχείου από εξοργισμένους κατοίκους που διαμαρτύρονταν ότι οι Αρχές καλύπτουν τον δράστη και δεν δίνουν το όνομά του στη δημοσιότητα επειδή είναι ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs