Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Υπερβολικό… πλεόνασμα στη Γερμανία


Η Γερμανία είχε πλεόνασμα 18,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, υψηλότερο των ...
προσδοκιών, που δίνει στην καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο κινήσεων εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών το επόμενο έτος, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Το πλεόνασμα αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο και θέτει τη Γερμανία σε διαφορετική θέση από τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, που πασχίζουν να διαχειριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους. Η εξέλιξη αυτή, που ανακοινώθηκε σήμερα από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, δίνει στη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιπλέον όπλα στις προσπάθειές τους να εξάρουν τις οικονομικές επιδόσεις των συντηρητικών εν μέσω δύο προεκλογικών εκστρατειών, στα κρατίδια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας, σημειώνει το δημοσίευμα.




Το πλεόνασμα επιτεύχθηκε παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των αναγκών από την άφιξη άνω του 1 εκατομμυρίου μεταναστών στη χώρα από τις αρχές του περασμένου έτους. Για το σύνολο του έτους, η Γερμανία είναι σε τροχιά να επιτύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από το περυσινό των 30 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πλεόνασμα για τρίτο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μπορεί να προκαλέσουν νέες πιέσεις από τους εταίρους της Γερμανίας, τις ΗΠΑ, ακόμη και από το ΔΝΤ, που είχαν ζητήσει στο παρελθόν από το Βερολίνο να χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική του και να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες για να τονώσει την ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Financial Times.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs