Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Πως θα ήταν να πληρώνεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα - Η Φινλανδία το ψάχνει


Η Φιλανδία προχωράει σε ένα κρίσιμο πρόγραμμα, πληρώνοντας με το βασικό εισόδημα μία ομάδα πολιτών της χώρας χωρίς να κάνουν τίποτα. Στόχος ...
του προγράμματος είναι αναζητηθούν τρόποι προστασίας των οικονομικών της χώρας και να οδηγηθούν περισσότεροι πολίτες στην εργασία.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά ένα πρόγραμμα, γνωστό ως Κέλα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2017, θα περιλαμβάνει 2.000 άτομα που θα επιλεγούν τυχαία και θα λαμβάνουν το βασικό εισόδημα (560 ευρώ).

Ο στόχος του πειράματος, είναι να διαπιστωθεί εάν το βασικό εισόδημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ιδιαίτερα να μειωθούν οι παγίδες που συνδέονται με την αγορά εργασίας, είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Για να εκτιμηθεί η επίδραση του βασικού εισοδήματος, οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα ερευνηθούν σε σχέση με μία ομάδα ατόμων, στην οποία δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι, φοιτητές ή άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να αξιολογηθεί το βασικό εισόδημα σε σχέση με τα άτομα που ήδη βρίσκονται στην αγορά εργασίας.
Η ιδέα ενός βασικού εισοδήματος, γράφει το Bloomberg, έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Απορρίφθηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία τον Ιούνιο, το οποίο προέβλεπε βασικό εισόδημα 2.500 φράγκων (2.587 δολάρια) για ενήλικα και το ένα τέταρτο αυτού του ποσού για ένα παιδί. Αλλά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων του Καναδά και της Ολλανδίας.

Οι αρχές της Φινλανδίας ξεκαθαρίζουν ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρόκειται για ένα πείραμα το οποίο δεν θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Google+ Followers