Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Γερμανικός Τύπος: «Απειλή» από πράκτορες της Τουρκίας στη Γερμανία


Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt η Τουρκία διατηρεί στη Γερμανία ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων και...
πληροφοριοδοτών. Η εφημερίδα επικαλείται σχετικές μαρτυρίες γερμανών πολιτικών.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της WELT "οι πράκτορες του Ερντογάν απειλούν" πολίτες τουρκικής καταγωγής που διαμένουν στη Γερμανία. Η εφημερίδα επικαλείται κατ΄αρχήν μαρτυρία του βουλευτή των Πρασίνων Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, ο οποίος κάνει λόγο για "απίστευτες δραστηριότητες της ΜΙΤ" στη χώρα και καλεί τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την αστυνομία να "επανεξετάσουν" τη συνεργασία τους με την Τουρκία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα θέσει στο ζήτημα και στη γερμανική Βουλή. Για πιθανή αναθεώρηση της συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας κάνει λόγο και ο χριστιανοδημοκράτης Κλέμεντ Μπίνινγκερ, επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών. "Τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά ενδεχομένως και στη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών", επισημαίνει.

Όπως δηλώνει στη WELT γερμανός πολιτικός με ειδίκευση σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος πάντως δεν κατονομάζεται, η Τουρκία διαθέτει σήμερα στη Γερμανία ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων και, επιπλέον, ένα δίκτυο με 6.000 πληροφοριοδότες. Αν υποτεθεί ότι όλοι αυτοί παρακολουθούν μόνο τους Τούρκους ή τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που διαμένουν στη Γερμανία, τότε θα συμπεραίναμε ότι σε κάθε 500 πολίτες "αντιστοιχεί" ένας πληροφοριοδότης. "Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες δεν δραστηριοποιούνται απλώς, αλλά πλησιάζουν στα όρια της καταστολής" υποστηρίζει ο Έριχ Σμιντ Έενμπομ, ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα μυστικών υπηρεσιών και διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη στο Βάιλχαιμ της Γερμανίας.




"Μοντέλο Στάζι" από τις τουρκικές υπηρεσίες;

ατά την εκτίμηση του Έενμπομ "ακόμα και η Στάζι (η διαβόητη μυστική αστυνομία του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας) δεν είχε καταφέρει να στήσει ένα τόσο πυκνό δίκτυο πρακτόρων στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας". Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η WELT, οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στη Γερμανία έχουν λάβει ευρύτερο χαρακτήρα απ΄ότι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας το συνολικό πλέγμα των σχέσεων με την Τουρκία, περιλαμβανομένων των πληροφοριών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας περί "ιδιαίτερης σχέσης" ανάμεσα στην Άγκυρα και σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και αλλού, ο αρχισυντάκτης της κυριακάτικης WELT Στέφαν Άουστ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "η συμφωνία με την Τουρκία (για το προσφυγικό), που εξ΄αρχής αποτελούσε περισσότερο ευσεβή πόθο παρά ρεαλπολιτίκ, μάλλον αρχίζει να εξανεμίζεται με την πορεία που έχει πάρει ο Ερντογάν. Αυτό που οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων, και εκείνων που δηλώνουν πρόσφυγες, ήταν το δυσάρεστο κλείσιμο της βαλκανικής οδού και όχι η υπόκλιση μπροστά στον Ερντογάν".
Πηγή: Deutsche Welle

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs