Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Είναι λάθος να φορτίζετε την μπαταρία του κινητού σας την νύχτα - Διαβάστε γιατί


Ο περισσότερος κόσμος βάζει το κινητό του να φορτίζει κατά την διάρκεια της νύχτας. Μετά από μια μεγάλη μέρα...
, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, βάζουμε το κινητό μας να φορτίσει για να είναι έτοιμο την επόμενη μέρα. Όμως απ’ ότι φαίνεται, αυτό δεν κάνει καλό στα κινητά μας...

Η μπαταρία του κινητού δεν κρατάει για πάντα. Οι μέσοι κάτοχοι κινητών, δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο φόρτισης μιας μπαταρίας. Οπότε, αν η μπαταρία χαλάσει, τότε πιθανότατα να αγοράσουμε καινούργιο κινητό. Κατά μέσο όρο, κάθε δυο χρόνια.

Είναι η κατηγορία εκείνη των χρηστών μιας συσκευής, που νιώθει ok να τη φορτίζει κάθε λίγο, μόλις χαθούν μερικές γραμμές της μπαταρίας. Αλλά, όπως λέει και ο Edo Campos, για λογαριασμό της Anker (με μακρά τεχνογνωσία σε ζητήματα και αξεσουάρ φόρτισης), τα έξυπνα κινητά είναι όντως έξυπνα. "Ξέρουν πότε να σταματήσουν να φορτίζουν", λέει και εξηγεί ότι η συχνή φόρτιση φτάνει στο όρια τους τις μπαταρίες λιθίου. 

Τόσο τα Android, όσο και τα iPhone είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που προστατεύει συσκευή και λογισμικό από υπερφόρτωση. Με άλλα λόγια, μόλις φορτίσει το τηλέφωνο, είτε το έχουμε στην πρίζα είτε όχι, το ίδιο (του) κάνει. 

Αλλά η φόρτιση, ο τρόπος που φορτίζουμε τα τηλέφωνα μας, αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό για τη μπαταρία τους. Και να γιατί: τα περισσότερα τηλέφωνα κάνουν χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει στις μπαταρίες τους ταχύτερη πρόσληψη ενέργειας. Σύμφωνα με τον Hatem Zeine, ιδρυτή, επιστημονικό υπεύθυνο και τεχνικό προϊστάμενο της εταιρίας παροχής ασύρματης ενέργειας Ossia, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον επιτρέπει να περάσει ρεύμα στην μπαταρία με τέτοιους τρόπους που αυξάνουν την ταχύτητα με την οποία τα ιόντα του λιθίου ταξιδεύουν και αναγκάζουν τη μπαταρία να φορτίσει ταχύτερα. 

Μόνο που αυτή είναι μια διαδικασία που εξαντλεί ταχύτερα και τη ζωή της μπαταρίας: οι πολλές, γρήγορες φορτίσεις αποδυναμώνουν τη μπαταρία του κινητού μας όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. 



Τι λύση μπορεί να βρεθεί; Αν σκοπεύει κανείς να διατηρήσει το τηλέφωνο και τη μπαταρία λιθίου του πέρα από το τυπικό προσδόκιμο ζωής ενός τέτοιου τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ, ο Zeine συνιστά αλλαγή τύπου φορτιστή εδώ και τώρα. Κοινώς, για μία υψηλών απαιτήσεων και ταχυτήτων συσκευή προτείνεται ένας φορτιστής, ο οποίος θα στέλνει ρεύμα στην πολύτιμη συσκευή μας πιο αργά. Η αργή φόρτιση μίας τέτοιας συσκευής εγγυάται για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής της. 

Αντίθετα, η ολονύκτια φόρτιση του κινητού, εκτός απ' όλα τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει και υπερθέρμανση του τηλεφώνου, άλλος ένας λόγος για τον οποίο η συσκευή ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της ταχύτερα. Όπως είναι γνωστό, τα iPhone δεν αντέχουν πάνω απο τους 35 βαθμούς Κελσίου και με το να τα κρατάμε το περισσότερο διάστημα της ζωής τους, κοντά στην πηγή που τα πλημμυρίζει με θερμότητα, μόνο κακό τους κάνει. Και στην τσέπη μας φυσικά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs