Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Τούρκος πρέσβης στη Die Welt: Να γίνουμε μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023 για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας


«Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το 2023», είπε ο Τούρκος πρέσβης...
σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Παρέπεμψε δε στο γεγονός ότι το 2023 η τουρκική δημοκρατία θα γίνει 100 ετών. «Θα ήταν το επιστέγασμα για τη χώρα μου το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης και διευκρίνισε ότι η χώρα του επιδιώκει την «πλήρη ένταξη. Για μας δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα αποδεκτό να μην ανήκουμε στην ΕΕ. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο Σελίμ Γενέλ στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυήσεις για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η Άγκυρα έχει μεγάλες αμφιβολίες ότι η ΕΕ θα άρει την υποχρέωση βίζας για τους Τούρκους πολίτες ακόμα και αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είπε χαρακτηριστικά. Γι αυτό ζητά μια εξασφάλιση ότι οι Βρυξέλλες θα τηρήσουν την συμφωνία.

Ο Γενέλ τόνισε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι Άγκυρα και Βρυξέλλες θα βρουν μια λύση στη διαμάχη για την αλλαγή του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Θεωρεί δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι η συμφωνία για την άρση της υποχρέωσης βίζας των Τούρκων πολιτών από τον Οκτώβριο είναι ακόμα δυνατή ή πρέπει εν πάση περιπτώσει να καταστεί δυνατή εντός του έτους, ενώ θα ήταν απαράδεκτο να γίνει το 2017.

Συμφιλιωτική είναι εν τω μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρά τις πρόσφατες παραφωνίες στις γερμανό-τουρκικές σχέσεις, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την διαρροή του εγγράφου το οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία ως "πλατφόρμα δράσης" των τρομοκρατών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι βλέπει «μια ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Αυτή θα παραμείνει και έτσι δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δημοσιογραφικό όμιλο Deutschland (στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Leipziger Volkszeitung, Hannoversche Allgemeine, Märkische Allgemeine).
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε στον ίδιο κατευναστικό τόνο ότι «ισχύει και για την Τουρκία το ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και σε αυτό το πνεύμα συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Google+ Followers