Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Mino Raiola: Ο ατζέντης που αυτό το καλοκαίρι διαχειρίστηκε 500.000.000 ευρώ - Η αμοιβή του έφτασε τα 50 εκατ. σε ένα καλοκαίρι


Έχει πολλά παρατσούκλια και δικαίως. Ο λόγος για τον μάνατζερ ποδοσφαιριστών...
, Mino Raiola. Φέτος το καλοκαίρι διαχειρίστηκε περίπου 500.000.000 ευρώ, με την προμήθειά του να φτάνει τα 50 εκατ. 




Ο «Messi των ατζέντηδων» ή «mafia», όπως τον λένε πολύ, μπορεί να βάψει μια κότα πράσινη και να την πουλήσει για παπαγάλο, να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους και ρύζι στους Κινέζους. Ο πιο φανατικός πελάτης του, ο Zlatan Ibrahimovic, τον χαρακτήρισε χαριτολογώντας ως έναν «υπέροχο και υπέρβαρο βλάκα».

Όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο Raiola μπορεί να πουλήσει όποιον παίκτη θέλει, σε όποιον θέλει.

Αυτοί που έχουν λόγους να μην τον συμπαθούν, τον αποκαλούν ""πιτσαδόρο". Εκείνος δεν παρεξηγείται. Αντιθέτως, τους διορθώνει διευκρινίζοντας πως "δεν έφτιαχνα πίτσες. Ήμουν σερβιτόρος", στην pizzeria των γονιών του. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Mino Raiola, ο οποίος ΜΟΝΟ από τη μετακίνηση του Paul Pogba από τη Juventus στη Manchester United πήρε 23.000.000 ευρώ. Οκτώ από αυτά τα εκατομμύρια, τα επένδυσε στο Μiami,αγοράζωντας την βίλα του Αλ Καπόνε.

Το πελατολόγιο του ξεκινά από τον Zlatan Ibrahimović και ακολουθούν οι Paul Pogba, Romelu Lukaku, Henrikh Mkhitaryan, Blaise Matuidi, Giacomo Bonaventura, Ignazio Abate, Gregory van der Wiel, Kenny Tete, Pajtim Kasami, Mario Balotelli, Omar El Kaddouri, Sergio Romero, Tomas Necid, Ricardo Kishna, Vladimír Weiss, Ben Rienstra, Bartosz Salamon, Rodrigo Ely, Gastón Brugman, Ouasim Bouy, Maxwell, Thomas Lam, Sheraldo Becker, João Paulo, Felipe Mattioni, Gustavo, Roman Ferber, Alan Empereur, Hachim Mastour, Abdel Malek El Hasnaoui, Zé Eduardo, Albian Muzaqi, Boban Lazic, Lucas Roggia, Samet Bulut, Vato Arveladze, Adama Guidiala, Vincenzo Tommasone, Philippe Sandler και Revaz Tsilosani.


Το ποσοστό του από τις μεταγραφές, βάσει των κανονισμών, κυμαίνεται μεταξύ του 4% και του 10%. Αν και ο ίδιος έχει πει "υπάρχουν μεταγραφές που έχω κάνει δωρεάν και άλλες που έχω πάρει προμήθεια το 50% του ποσού. Έχω επιλέξει μικρότερες προσφορές, των οποίων όμως, τα περισσότερα χρήματα ήταν εγγυημένα για τους παίκτες μου. Όταν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, δεν με νοιάζει πόσα θα βγάλω εγώ. Με ενδιαφέρει να κάνω την καλύτερη επιλογή για τους πελάτες μου".


Αυτό το καλοκαίρι διαχειρίστηκε 500.000.000 ευρώ

Ζει κοντά στο καζίνο του Monte Carlo, στο Monaco με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους. Αν και όπως λέει, ταξιδεύει τις 300 ημέρες του χρόνου, για δουλειές. Έχει μια νομική και χρηματοοικονομική εταιρία στο Amsterdam (Μaguire) και τη Sportman στο Montecarlo. Έχει υπολογιστεί πως σε ένα... νορμάλ καλοκαίρι, κερδίζει περί τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε ένα σαν το φετινό, μπορεί να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Ναι, διαχειρίστηκε μεταγραφές, μετακομίσεις και δικηγορικές ευθύνες (στα συμβόλαια των παικτών του υπάρχουν ξεχωριστά bonus και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη διάθεση των εμπορικών τους δικαιωμάτων), αξίας 500 εκατ. ευρώ.


Το Forbes τον κατέταξε πέρυσι στο Νο5 της λίστας με τους πιο "δυνατούς" ατζέντηδες στο ποδόσφαιρο -της οποίας ηγείται ο Jorge Mendes, εκπρόσωπος των Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho και James Rodriguez μεταξύ πλήθους άλλων. Προφανώς, φέτος θα γίνουν κάποιες ανανεώσεις. Εκτιμάται πως στην καριέρα του έχει "βγάλει" περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ. Έχει εξηγήσει ότι "ξεκινώ κάποιες μεταγραφές πολύ νωρίτερα από όταν γίνονται γνωστές. Είναι ένα είδος επένδυσης στους παίκτες μου. Αν συνεχίσει να ανεβαίνει η αξία τους, με φωνάζουν αυτοί που ενδιαφέρονται και έχουμε ήδη έλθει σε επαφή και τελειώνουμε τη δουλειά".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs