Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

O σκοτεινός ρόλος του ΟΗΕ στην επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή


Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών παραδέχθηκαν, για πρώτη φορά, το ρόλου του οργανισμού στην επιδημία χολέρας που...
ξέσπασε στην Αϊτή το 2010 και κόστισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους.

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε σε πρόσφατο email του, σύμφωνα με τους New York Times, ότι «πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα σχετικά με την ανάμειξη μας στο αρχικό ξέσπασμα της χολέρας και τις κακουχίες που πέρασαν όσοι επηρεάστηκαν από αυτό».

Ο ΟΗΕ έχει περάσει την τελευταία εξαετία αρνούμενος οποιαδήποτε συμμετοχή ή ευθύνη στην εμφάνιση της θανατηφόρας νόσου αλλά πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πως οι υπεύθυνοι είναι ανάμεσα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από το Νεπάλ που έφθασαν στην Αϊτή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2010. Το Νεπάλ μαστιζόταν από επιδημία χολέρας την ίδια περίοδο και τα φαινόμενα δείχνουν ότι τα απόβλητα των ανθρώπων μόλυναν ένα ποτάμι στην Αϊτή λίγο μετά την άφιξη τους.

Ο καταστροφικός σεισμός του 2010 συνέτριψε την πρωτεύουσα Πορτ - ο - Πρενς και κόστισε τη ζωή σε περίπου 200.00 ανθρώπους. Η επιδημία της χολέρας ξέσπασε αμέσως μετά, με 10.000 επιπλέον θύματα και πολλές χιλιάδες αρρώστους.

Οι οικογένειες 5.000 οικογενειών από την Αϊτή προσέφυγαν στον ΟΗΕ για αποζημιώσεις το 2011 αλλά το αίτημα τους απορρίφθηκε επί τόπου.




Οι οικογένειες προσέλαβαν δικηγόρο και προσέφυγαν στα δικαστήρια της Αμερικής, διεκδικώντας πλέον την αποζημίωση που τους είχαν στερηθεί. Ένας εκ των δικηγόρων τους δήλωσε πως «η παραδοχή της ενοχής από τον ΟΗΕ ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθούν όπως πρέπει οι πληγείσες οικογένειες».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το σώμα θα συνεδριάσει μαζί τις αρχές της Αϊτής και θα δώσει νέα απάντηση στα αιτήματα μέσα σε διάστημα δυο μηνών

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs