Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Συρία (Photos)


Στο έδαφος της Συρίας εισήλθαν στις 11.07 το πρωί οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε τα ξημερώματα η ...
τουρκική πολεμική αεροπορία και αυτούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων στη συριακή πόλη Τζαραμπούς. Η τουρκική επιχείρηση ονομάζεται «Ασπίδα Ευφράτη» και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έχει ως στόχο «την εκκαθάρηση των συνόρων με την Τουρκία από τζιχαντιστές και τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις χτυπούν εκτός από το ISIS και το PYD, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά κι από το PYD, ο ηγέτης οποίου Σαλίχ Μουσλίμ σε δήλωσή του στο Τwitter υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας».


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV οι Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας, οι Μπορντό Μπερελί, έχουν εισέλθει στη Συρία με 20 τανκς, ενώ όπως μεταδίδει η εφημερίδα Χουριγιέτ, πρώτος στόχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να ανοίξουν ένα διάδρομο εισόδου στην περιοχή για τις συμμαχικές δυνάμεις. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι τροπή θα πάρουν τα πράγματα ως προς τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον του ΡYD, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πρώτον δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το PYD και δεύτερον επανειλημμένως έχουν ξεκαθαρίσει ότι «κοινός εχθρός είναι το ISIS». Υπό αυτή την έννοια, ξεχωριστή σημασία θα έχουν οι επαφές σήμερα στην Τουρκία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε την εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. 



Αντίδραση από τη συριακή πλευρά

Την στρατιωτική επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε επίσημα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), ο οποίος αποτελείται από δυνάμεις που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία. Ωστόσο,από την πλευρά της η Δαμασκός κατήγγειλε την στρατιωτική επέμβαση ως «κατάφορη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας μέσα από ανακοίνωση του συριακό υπουργείο Εξωτερικών.




Η Δαμασκός "καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, το συριακό ΥΠΕΞ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τουρκική επίθεση.




Αντάρτες κατέλαβαν χωριά με τη στήριξη της Τουρκίας

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επίθεσης με τουρκικές δυνάμεις, η οποία έχει σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Περισσότεροι από 40 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την επιχείρηση που έχει σκοπό τον έλεγχο της πόλης Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs