Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Προσπαθεί 23 χρόνια να αποδείξει ότι είναι… ζωντανή


Η Σεβίμ Χαϊβά, κατάγεται από την Τουρκία και τα τελευταία χρόνια ζει στον Καναδά όπου και κατέχει ...
την υπηκοότητα της χώρας. Το αξιοσημείωτο με τη Σεβίμ είναι πως εδώ και 23 χρόνια προσπαθεί να αποδείξει στις τουρκικές αρχές πως είναι ζωντανή και όχι «νεκρή» όπως αναφέρει το δημοτολόγιο του τόπου καταγωγής της στην Τουρκία.

Οι γονείς της Σεβίμ χώρισαν όταν εκείνη ήταν 4 ετών και εκείνη δόθηκε σε μια άλλη οικογένεια για να μεγαλώσει, πριν εκείνη μεγαλώσει και παντρευτεί. Η Σεβιμ, ωστόσο, χώρισε και μετακόμισε στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ ο πατέρας της είχε παντρευτεί ακόμα 2 φορές είχε έξι ακόμα παιδιά.

Ωστόσο, ένας από τους αδερφούς της Σεβίμ την δήλωσε στο τοπικό ληξιαρχείο ως «νεκρή» ώστε η Σεβιμ να μην μπορέσει να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογούσε από την πατρική περιουσία όταν πέθανε ο πατέρας τους. Η Σεβίμ μαζί με μια ακόμα αδερφή της εμφανίζονται ως «νεκρές» από την 1η Φεβρουαρίου το 1993 στα χαρτιά του τουρκικού κράτους.

Ωστόσο, ένα από τα άλλα αδέρφια της την εντόπισε μέσω διαδικτύου και επικοινώνησε μαζί της για να την ενημερώσει για την κατάσταση.
Η Σεβιμ προσπάθησε να διορθώσει το λάθος αυτό αλλά συνάντησε μια σειρά από δυσκολίες με την κυριότερη να είναι πως ο επικεφαλής του χωριού που είχε κάνει την εγγραφή να έχει πλέον πεθάνει. Η Σεβιμ προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξει πως ζει καθώς και να διεκδικήσει το μέρος της περιουσίας που της ανήκει.

Η δικηγόρος στην Τουρκία, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριγιέτ πως επιτέλους μετά από 23 χρόνια κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να καταθέσουν αίτημα ακύρωσης σε δικαστήριο της Σμύρνης.