Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Κουντουριώτικα στα «χέρια» της Περιφέρειας Αττικής - Η τελευταία ευκαιρία για ανάπλαση μετά από 30 χρόνια (Photos)


Είναι ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της ανάπλασης των Κουντουριώτικων, αφού 177 διαμερίσματα του...
Δημοσίου στο Συγκρότημα Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας πέρασαν στα «χέρια» της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα, τα διαμερίσματα που ανήκαν στο Δημόσιο, πλήρως απαξιωμένα, παραχωρήθηκαν στο ΤΑΪΠΕΔ το 2013. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απένταξή τους από το ΤΑΪΠΕΔ και η παραχώρησή τους στην Περιφέρεια.


Το 1985, η περιοχή των Κουντουριώτικων εντάχθηκε στις περιοχές πολεοδομικής ανάπλασης στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ωστόσο, αυτή η ανάπλαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ίσως αυτή τη φορά, που έχει πλέον εμπλακεί η Περιφέρεια Αττικής, να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάπλαση της περιοχής.


Μάχες για την υλοποίησή της δίνει εδώ και πολλά χρόνια ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την προσπάθεια αυτή:

- Καμιά πρόσθετη δόμηση στην περιοχή ανάπλασης. Οι αδόμητοι χώροι να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους που θα περιλαμβάνουν κατάλληλα χωροθετημένους ανοικτούς χώρους άθλησης.

- Να προστατεύονται και να αναδεικνύονται τα κηρυγμένα μνημεία και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Να γίνει αρχαιολογική έρευνα στους αδόμητους και στους κοινόχρηστους χώρους, όπου κριθεί σκόπιμο.

- Να προωθούνται προγράμματα αναβάθμισης – ανακαίνισης κτιρίων στην περιοχή ανάπλασης.

- Τα υπάρχοντα κτίρια να διατηρήσουν τις χρήσεις που έχουν ή είχαν. Να επιτραπεί η δημιουργία πολιτιστικών χώρων στα κτίρια αυτά, αλλά να μην επιτρέπεται η δημιουργία χώρων γραφείων.

- Να αποτρέπεται η διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων στην περιοχή ανάπλασης και να ελαχιστοποιηθούν οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

- Να δημιουργηθούν δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στο εσωτερικό της περιοχής ανάπλασης και συνδεθούν με αντίστοιχους άξονες στην ευρύτερη περιοχή και με τους σταθμούς του μετρό. Να εκσυγχρονιστούν οι υπόγειες διαβάσεις πεζών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

- Να γίνουν επεμβάσεις, μέτρα και έργα μόνο στο πλαίσιο της ανάπλασης. Να μην προωθούνται αποσπασματικές ενέργειες και ρυθμίσεις, όπως μόνο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες, καθώς εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της ανάπλασης των Κουντουριώτικων.





Η περιοχή ανάπλασης να ορίζεται από τις οδούς: Περιφερειακή οδός Λυκαβηττού (Κόνιαρη), Λεωφ. Αλεξάνδρας, Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Δήμου Τσέλιου, Γεωργ. Κεδρηνού, Δημητσάνας, Αμπελακίων, Πανόρμου, Χρ. Βουρνάζου, Άλδου Μανουτίου, Αγίων Πάντων, Αναστ. Τσόχα, Παπαδόπουλου, Έλενας Βενιζέλου, Χρ. Βουρνάζου, Παναγή Κυριακού, Γέλωνος, Λάχητος και Μ. Μερκούρη. Τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο στις οριακές οδούς να περιλαμβάνονται στην περιοχή ανάπλασης.


Στο «τραπέζι» έχουν πέσει και προτάσεις όπως η εκμετάλλευση του συγκροτήματος διαμερισμάτων ως κλίνες για καρκινοπαθείς σε συντονισμό με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αν κριθεί σκόπιμο, καθώς και να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες.


Επιπλέον, ο Σύλλογος έχει καταθέσει και προτάσεις-λύσεις για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης, ανάμεσα στις οποίες επισημαίνει ως σημαντικότερη την αξιοποίηση κονδυλίων από την κινητή και ακίνητη περιουσία που εγκατέλειψαν οι «ανταλλάξιμοι» μουσουλμάνοι στην Ελλάδα - μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή - με σκοπό τη δημιουργία του Κεντρικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών, η περιουσία αυτή διατίθεται αποκλειστικά για την αποκατάσταση των προσφύγων από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που συνάδει με την ιδέα δημιουργίας του μουσείου, καθώς πρόκειται να στεγάσει τη μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής στην περιοχή ανάπλασης των Κουντουριώτικων.



Στη συνέχεια, αναφέρει άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως:

-Το Πράσινο Ταμείο που μπορεί να συγκεντρώσει τα πρόστιμα των αυθαιρέτων κτισμάτων και να τα διαθέσει για πολεοδομικές αναπλάσεις, όπως στην περιοχή των Κουντουριώτικων.

- Τα 7 εκατ. ευρώ που δεσμεύει κάθε χρόνο η Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμιση του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας, η οποία κάθε χρόνο δεν πραγματοποιείται. Αυτό το ποσό να αξιοποιηθεί για την ανάπλαση της περιοχής.

- Τα κονδύλια που σκοπεύει να δώσει ο Δήμος Αθηναίων για την αγορά ακινήτου από την Αρχιεπισκοπή στη γωνία Αλεξάνδρας και Παν. Κυριακού με σκοπό να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου, να διατεθούν για τη σύνταξη μελέτης ή συνοδών μελετών και για την αγορά ή απαλλοτρίωση ακινήτων στρατηγικής σημασίας για την ανάπλαση. Η Αρχιεπισκοπή μπορεί να συνεργαστεί με τον Δήμο και να διαθέσει το ακίνητο για τους σκοπούς της ανάπλασης, χωρίς να χρειάζεται να το πουλήσει.

- Το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου να προσανατολιστεί στην υλοποίηση των έργων ανάπλασης.

- Να αξιοποιηθούν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενεργειακής και γενικότερης αναβάθμισης κτιρίων.

- Ιδιωτικές επενδύσεις που θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό, να αξιοποιηθούν μαζί με τις επιχορηγήσεις για την αναβάθμιση κτιρίων και κατοικιών.

- Δωρεές ιδρυμάτων, νομικών και φυσικών προσώπων για συγκεκριμένους σκοπούς θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της ανάπλασης.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, Φαίδων Παπαθεοδώρου, η ανάπλαση της περιοχής «είναι το τελευταίο χαρτί που παίζεται για να μην υποβαθμιστεί περισσότερο. Αν χαθεί αυτό το τελευταίο χαρτί, θα δημιουργηθεί μια ευρύτατη υποβάθμιση των Αθηνών, όπως εκείνη των περιοχών γύρω από την οδό Αχαρνών. Η Αθήνα θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα ως πρωτεύουσα. Αν δεν πραγματοποιηθεί η ανάπλαση αυτή, θα χάσουν την αξιοπιστία τους οι πολιτικοί που το διακηρύσσουν και δεν το κάνουν».



Σημειώνεται ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής των Κουντουριώτικων σημαδεύτηκε από 30 χρόνια αρνητικών ενεργειών όπως η κατασκευή του Εφετείου σε χώρο που προοριζόταν για πάρκο, η επέκταση της Αμερικανικής Πρεσβείας σε έκταση που προοριζόταν για χώρος πρασίνου και το γεγονός ότι το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε από τον Συνοικισμό Κουντουριώτη, μετατράπηκε σε νυκτερινό κέντρο με αυθαίρετες προσθήκες.

Τέλος, για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τα Κουντουριώτικα οφείλουν το όνομά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Λάζαρο Κουντουριώτη, ο οποίος εγκαινίασε αυτόν τον πρώτο συνοικισμό Μικρασιατών προσφύγων το 1923.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs