Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ο παγωμένος άντρας Ότζι «μίλησε» μετά από 53 αιώνες - Ακούστε τη φωνή της μούμιας


Δεν είχε μιλήσει εδώ και 53 αιώνες, αλλά ο παγωμένος άντρας Ότζι (μια μούμια ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε το...
1991 σε έναν παγετώνα στις Άλπεις) «έσπασε» τη σιωπή του.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης που περιέχει στοιχεία από τις φωνητικές χορδές και το στόμα του. «Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι γλώσσα μιλούσε πριν 5.000 χρόνια. Αλλά είμαστε ικανοί να αναπαράγουμε τη χροιά της φωνής του, και ελπίζω και την προσομοίωση του τρόπου που μιλούσε», είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNN o συντονιστής του έργου Φρανσέσκο Αβανζίνι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό για να αναπαραχθεί η φωνή της μούμιας και τα κατάφεραν.


Οι ερευνητές αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα, καθώς έπρεπε να γίνουν εξετάσεις στους μαλακούς ιστούς του σώματος που επηρέαζαν τη φωνή ενώ δυσκολεύτηκαν επίσης και με το χέρι της μούμιας καθώς μετά από τόσα χρόνια είχε εξαρθρωθεί.

Για την ιστορία, ο «χιονάνθρωπος» Ότζι είχε βρεθεί το 1991 στις Ιταλικές Άλπεις και είναι η αρχαιότερη μούμια, μερικά χρόνια πιο μεγάλη από τις αιγυπτιακές. Είχε βίαιο θάνατο, πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε, και βρέθηκε θαμμένος μέσα στο χιόνι. Έκτοτε έχει γίνει ιστορική πηγή ερευνών για τη ζωή των Αλπειών ιθαγενών.


Επίσης, σύμφωνα με νέες έρευνες των αρχαιολόγων, έχει αποδειχθεί πως ναι μεν ο Ότζι χτυπήθηκε θανάσιμα, αλλά μεταφέρθηκε αρκετούς μήνες ύστερα από το θάνατό του στις Άλπεις για να ταφεί.

Οπότε, το σημείο όπου ανακαλύφθηκε δεν ήταν τυχαίο, αλλά ένα είδος νεκροταφείου.




Ο Ότζι παρέμεινε περίπου 5.000 χρόνια θαμμένος κάτω από έναν παγετώνα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία πριν ανακαλυφθεί από ορειβάτες το 1991.

Όλο αυτό το διάστημα, ο «Άνθρωπος των Πάγων» έχει αποτελέσει αντικείμενο εξονυχιστικών αναλύσεων.



Ωστόσο,πριν λίγα χρόνια οι ερευνητές πρόσεξαν στο παγωμένο σώμα του Ότζι ένα βαθύ τραύμα στο πίσω μέρος της πλάτης, γεγονός που υποδεικνύει πως πρόκειται για θύμα πολέμου, δολοφονίας ή ανθρωποθυσίας.

Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν μια αιχμή βέλους στον αριστερό ώμο του.

Ο Ότζι φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο κοντά στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs