Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Βιβλική καταστροφή στη Θάσο - Στάχτη έγιναν κατοικίες και δασικές εκτάσεις


Χθες βράδυ οι εναέριες ρίψεις σταμάτησαν και θα ξεκίναγαν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας. Ωστόσο την Κυριακή...
, το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχέραιναν οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχαν ήδη σβήσει νωρίτερα οπότε χρειαζόταν συστηματική και μεθοδική δουλειά που πολλές φορές γινόταν με την βοήθεια των επίγειων δυνάμενων καθώς ο πυκνός καπνός εμπόδιζε την ορατότητα των χειριστών των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Στα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα με τον αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να τονίζει ότι στην περιοχή επιχειρεί το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας κάνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για «πρωτόγνωρη συγκέντρωση μέσων» δασοπυρόσβεσης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού κάηκαν σπίτια ενώ έγιναν στάχτη μεγάλες δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έχουν καεί 10 σπίτια στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ σημειωθεί καταστροφές σε τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την Κυριακή έκανε λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπλήρωσε «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πάντως σημείωσε ότι σε σύγκριση με το προηγμένο βράδυ του Σαββάτου, η κατάσταση την Κυριακή ήταν πολύ καλύτερη καθώς υπήρχε μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Απέφυγε ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.
Google+ Followers