Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η συριακή αντιπολίτευση παρουσίασε σχέδιο για πολιτική μετάβαση στη χώρα


Η συριακή αντιπολίτευση παρουσίασε σήμερα στο Λονδίνο ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης που προβλέπει μια περίοδο εξάμηνων διαπραγματεύσεων ....
μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. Ο Ωρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται στη βρετανική πρωτεύουσα την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για συνομιλίες.

Ο Ριάντ Χιτζάμπ, ο γενικός συντονιστής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, της κύριας οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να φύγει από την εξουσία έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων για να συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, καθώς παρουσίαζε τον ειρηνευτικό οδικό χάρτη για τη Συρία της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Ο Χιτζάμπ είναι ο γενικός συντονιστής της κύριας οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης η οποία μετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η οργάνωση υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τις δυνάμεις της Δύσης οι οποίες αντιτίθενται στο καθεστώς του Ασαντ.

Η προτεινόμενη διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει με διαπραγματεύσεις έξι μηνών για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα μετάσχουν μέλη της αντιπολίτευσης, της νυν κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών. Το μεταβατικό αυτό σχήμα θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα για 18 μήνες και στο τέλος της περιόδου αυτής θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές.

"Αυτή η μεταβατική περίοδος θα αρχίσει με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, της κλίκας του και φυσικά όσων έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του συριακού λαού", δήλωσε ο Χιτζάμπ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η οργάνωσή του θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία προτείνουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ για την τύχη της Συρίας, η οποία θα διαφέρει σημαντικά από το σχέδιο της οργάνωσής του. "Αν αυτό που συμφωνήσουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι Σύροι προσδοκούν, τότε δεν θα το δεχτούμε", τόνισε.





Το σχέδιο της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει "μηχανισμούς" για να σταματήσει "κάθε μορφή επέμβασης από το εξωτερικό" καθώς και ένα "μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη της εξτρεμιστικής ιδεολογίας". Επίσης, το σχέδιο προτείνει "αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της έναρξης έργων ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τον πόλεμο", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε στο BBC ότι το σχέδιο της συριακής αντιπολίτευσης αποτελεί "ένα βήμα μπροστά" και δίνει ένα "όραμα για τη Συρία: αυτό που η Συρία θα πρέπει να είναι, συμπεριλαμβάνοντας όλο τον κόσμο".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs