Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Έρευνα σοκ στα λύματα της Αθήνας - Δραματική αύξηση των ψυχοφαρμάκων στα χρόνια της κρίσης


Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να καταγραφεί στα λύματα της Αθήνας μια μεγάλη αύξηση ψυχοφαρμάκων, καθώς και ...
παράνομων ουσιών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ελλήνων και άλλων επιστημόνων. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η υγεία του πληθυσμού, ιδίως η ψυχική, επιδεινώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 - 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα, αύξηση κατά 19 φορές στις ηρεμιστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντανακλά την αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων στον πληθυσμό της πρωτεύουσας εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας.





Αύξηση επίσης, μέσα στην ίδια πενταετία, εμφάνισαν άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιεπιληπτικά (διπλασιασμός), τα αντιυπερτασικά (11πλασιασμός) και τα φάρμακα κατά του έλκους. Αντίθετα, μείωση σημείωσε η παρουσία στα λύματα των αντιβιοτικών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ακόμη, ανοδικά κινήθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η μεθαδόνη (επταπλασιασμός), το έκστασι (πενταπλασιασμός) και οι μεθαμφεταμίνες (διπλασιασμός).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs